Герб

Гербът на Община Добричка,гр.Добрич е създаден от художничката Елена Иванова Дочева след проведен конкурс от общината и е утвърден с Решение № 368 от 29.09.1998 година. Гербът представлява стройна пластична композиция от символи, в три цвята, които имат значение както за община Добричка, така и за Добруджа, в чийто център е разположена тя.
Основната част на герба наподобява щит - класически символ на крепост или охранявано място. В средата на герба е изобразено оранжево слънце - извор на топлина и живот.
През средата на слънцето преминава сноп от житни класове оцветени в зелено и жълто. Този символ има две значения:
   Тук, на Добруджанска земя, преди повече от 1320 години Хан Аспарух е изградил първите български укрепени селища и е поставил основите на Първата българска държава. Снопът е символ на единството и величието на българския народ.
   Житните класове са символ на плодородието, на щедростта на нашата добруджанска земя.
От житните класове като бразди в разорана нива излизат и се разклоняват към безкрайността успоредни линии в зелен и жълт цвят, които символизират трудолюбието на хората от общината, модерното земеделие и агротехника, вярата в бъдещето. Зеленият цвят е цвета на здравето и на Добруджа през пролетта. Жълтият цвят е цвета на житото и хляба - двете перли в короната на Златна Добруджа.


Прикачени файловеНамаляване на административната и регулатоната тежест
Към началото на страницата