Община Добричка празнува с концерт и връчване на награди

22.06.2017
Община Добричка празнува с концерт и връчване на награди

В навечерието на събора край Дебрене Община Добричка отбеляза днес своя празник с концерт на ансамбъл „Българе”. Преди музикалната част, община Добричка отново връчи награди на заслужили граждани и фирми. В своето слово кметът инж. Тошко Петков отбеляза постигнато от общината през изминалата година. Като успех той отчете работата за подобряване на инвестиционния климат. За изминалата година в общината са постъпили повече от 50 инвестиционни предложения, отбеляза Петков. 16 от тях са за изграждане на водоземни съоръжения за напояване на различни видове насаждения, 6 – за изграждане на складове за съхранение на продукция, 3 за създаване на лавандулови насаждения с обща площ от 360 дка, 3 – за изграждане на дестилерии за етерични масла, 2 – за увеличаване на броя на пчелните семейства, за възстановяване на свинекомплекс Козлодуйци и за изграждане на Център за настаняване от семеен тип за възрастни хора в Ломница. 
Кметът акцентира и върху дейността на екип, свързана с развитие на туристическия сектор и подобряването на местната инфраструктура. Извършени са ремонти на 9 общински пътя, осигуряващи достъп до 21 села, реализирани са текущи ремонти  на улици в над 40 села. Общата стойност на вложените средства е над 1,6 млн. лева. За 2017 година за подобряване качеството на общинската пътна мрежа също са осигурени 1,6 млн. лева. Три основни училища бяха преобразувани в обединени, което дава да се разкрият паралелки за професионална квалификация. Община добричка се нарежда сред добрите български общини, най-напред заради хората, които живеят в нея – трудолюбиви, открити и сърдечни, заради необятната плодородна земя, която винаги се е отблагодарявала с щедри плодове за труда на добруджанци, заради професионализма и чувство на отговорност на служителите в администрацията, кметовете, учителите в детските градини и училищата, читалищните деятели, заяви още инж. Петков.
За пета поредна година днес община Добричка връчи награди на отличили се в местното самоуправление, в образователно-възпитателния процес, културния живот и художествено-творческата дейност.  С плакет и грамота бяха удостоени: с. Самуилово - за най-добро кметство за 2016 година, с кмет Дамян Михайлов; За най-добро населено място с  кметски наместник  с. Ген. Колево с  кметски наместник  Даниела Димитрова. Основно училище „Отец Паисий” в с. Овчарово с директор Димка Тодорова бе отличено за най-добро  училище.
Детска градина „Слънчице” в с. Божурово с директор Димитричка Добрева бе удостоена като най-добра детска градина за изминалата  година. Най-доброто читалище за 2016 година е Народно читалище „Св.св. Кирил и Методий-1900 г” в с. Фелдфебел Дянково с читалищен секретар  Асибе Хълми Зия.
С награда за принос в културно-творческата дейност бе отличен Иван Жечев, краевед,  родоизследовател и хореограф.
Днес бяха наградени и  представители на бизнеса с най-голям принос в развитието на общината: ЗК „Житница” в с. Житница с председател Стоян Нейчев; Земеделски производител - животновъд ЕТ „Давид-Джавит Бейтула” с. Карапелит с управител Джавит Бейтула; Арендатор - Ризови ООД с . Стефаново с управител Шенол Ризов; Промишленост- „Недко Недков ”ЕООД с. Овчарово с управител Недко Митев.
За първа година община Добричка  връчи награда на домакинство с най-голям принос в разделното събиране на отпадъци. Наградата получи семейство Доньо и Румяна Маркови от с. Котленци.
Награди получиха и кметства и населени места с кметски наместник, постигнали добри резултати в общинския преглед за пролетно хигиенизиране и почистване на населените места.

ВИДЕО

ИА ДОБРУДЖАНамаляване на административната и регулатоната тежест
Към началото на страницата