Прочутата Каралезка чешма, описана от Йовков, ще бъде обновена

20.11.2020

 Добричка община, 19 ноември /Юлияна Христова, БТА/

Прочутата Каралезка чешма, описана от Йордан Йовков в "Песента на колелетата", ще бъде реновирана и ще стане туристическа атракция. Добричката община възнамерява да търси финансова подкрепа за популяризиране на паметника на културата по Програмата за развитие на селските райони чрез Местната инициативна група, като проектът ще бъде представен на предстоящото заседание на Общинския съвет.

Каралезката чешма някога е била съградена на кръстопътя на търговските пътища в района, а сега е вписана в пейзажа на село Стефан Караджа. "Каква чешма и на какво място!, възкликва Йовков. Деветнайсет каменни корита, отпред калдъръм като двора на хан, три чучура, които бълболят и сипят студена и бистра като сълза вода. А наоколо е посърнало поле, суха и напукана земя, пек и горещина, като в пустиня. И идат стада, идат хора, вървят към чешмата и очите им горят от задуха и от жега", е запечатал гледката в тогавашна безводна Добруджа писателят.

Уникалната локация да бъде обновена, а в селското читалище да бъде уредена музейна сбирка, предлага кметът Соня Георгиева в доклад, който Общинският съвет ще разгледа.

предишна
 • Стожер
  0° C
  ясно небе
 • Победа
  0° C
  ясно небе
 • Карапелит
  1° C
  ясно небе
 • Овчарово
  0° C
  ясно небе
 • Ведрина
  0° C
  ясно небе
следваща
#
#
Проучване за целите на развитието на община Добричка след 2020 г.за ГРАЖДАНИ

Проучване за целите на развитието на община Добричка след 2020 г. за НПО

Проучване за целите на развитието на община Добричка след 2020 г. за ФИРМИ

Нагоре