В Добричката община епидемията и сушата намалиха приходите, но цялата строителна програма е изпълнена, заяви кметът Соня Георгиева

06.01.2021

 Добричка община,30 декември /Юлияна Христова, БТА/

В Добричката община отиващата си година е белязана не само от ковид епидемията, но и от сушата, която намали приходите в общинския бюджет. Общината не успя да отдаде под наем около 2000 декара земеделска земя поради засушаването и по-слабия интерес на земеделските производители, заяви в интервю за БТА кметът Соня Георгиева. По думите й около 1 000 000 лева е неизпълнението на планираните общински приходи, но бюджетът не е актуализиран, тъй като са използвани резерви.

В трудната година Добричката община е изпълнила 100 процента строителната програма за годината като са ремонтирани и обекти от 2019-а. В 21 селища са направени ремонти на читалища, училища, детски градини, здравни служби. През 2021-а общината очаква финансиране от 1 040 000 лева с подкрепата на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство за рехабилитация на уличното осветление в десет села, каза Соня Георгиева.

Следва цялото интервю.

 

 

Въпрос: В Добричката община се обработва най-много земеделска земя от цялата област. Кое се отрази повече на приходите на общината - ковид кризата или сушата?

 

Отговор: Сушата, която беляза тази година земеделското производство, и епидемията от Covid-19 повлияха на приходите на общината. Основно намаляха постъпленията от отдаването на земеделска земя под наем. Не можахме да отдадем около 2000 декара поради засушаването и след промени в общинска наредба, с която началните тръжни цени бяха завишени. Когато бяха направени тези промени, не бяха отчетени негативните фактори, и земеделските производители проявиха по-слаб интерес към наемането на общински парцели. В трудната ситуация - с ниски добиви - част от селските стопани поискаха и отсрочване за плащането на наема.

Изпълнението на общинския бюджет е 82 на сто, но не се стигна до актуализация на годишната финансова рамка, тъй като използвахме резерви на общината за различните дейности. Около 1 000 000 лева е неизпълнението на планираните общински приходи. Освен от неотдаването на общинско имущество под наем спад има и в данъка за имоти и такса "битови отпадъци". Сред причините за намалените постъпления са, че една част от местните жители вече са в чужбина, а други са с ниски доходи. Хората очакваха в края на годината да получат и ренти, но те се оказаха по-ниски заради сушата.

 

Въпрос: А епидемията доколко промени ежедневието и погълна ресурси на общината?

 

Отговор: В епидемичната обстановка въведохме нова организация на работа в общината и кметствата, където през няколко часа се дезинфекцира, закупихме дигитални термометри за училищата, училищните автобуси, детските градини, за Дома за възрастни хора с деменция в село Опанец, където засега има само един обитател, преминал ковид инфекцията.

В най-трудните месеци общината подпомогна 300 семейства с хранителни продукти и 94 бебета с адаптирани млека и памперси. За 260 души се осигури топъл обяд като 5000 лева от необходимите средства бяха от дарения на кметове и кметски наместници. Общината подкрепи с 35 000 лева и Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич за справяне с ковид кризата. В извънредното положение лекарите, които практикуват в Добричката община, бяха освободени от наеми.

 

 

Въпрос: Изненадващо е, че в трудната година строителните работи в общината не спряха...

 

Отговор: Не само не спряха, а успяхме 100 на сто да изпълним строителната програма като завършихме и много обекти от 2019-а. Въпреки затрудненията и на строителните фирми в общината бяха асфалтирани 66 улици, в 21 села са направени ремонти на читалищни сгради, детски градини, училища, здравни служби. В още четири села са ремонтирани сградите на домашния социален патронаж.

 

Въпрос: Епидемията възпрепятства ли изпълнението на европейски проекти?

 

Отговор: През годината общината извърши много дейности по 11 европейски проекта, а за още шест се очаква одобрение. В партньорство с румънската община Хършова за развитие на туристическата инфраструктура в трансграничния регион вече са реновирани читалищата в селата Ловчанци и Черна и предстои откриването на туристически информационен център. По този проект общината ползва ресурс от 755 000 евро. Още 518 000 евро Добричката община инвестира в закупуване на специално оборудване и различни дейности по партньорски проект с Кълъраш за съвместно управление на риска в региона.

През новата година очакваме да получим финансиране от 1 040 000 лева по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство за подмяна на уличното осветление в десет населени места. През идващата година приоритет ще бъде рехабилитацията на пътната и ВиК-инфраструктура и се надявам да подготвим добра строителна програма. В областта на културата най-голямото ни желание е отново да съберем самодейците на фолклорния събор "Песни и танци от слънчева Добруджа" край село Дебрене.

предишна
 • Стожер
  13° C
  предимно ясно
 • Победа
  13° C
  предимно ясно
 • Карапелит
  12° C
  разкъсана облачност
 • Овчарово
  13° C
  предимно ясно
 • Ведрина
  13° C
  предимно ясно
следваща
#
#
Проучване за целите на развитието на община Добричка след 2020 г.за ГРАЖДАНИ

Проучване за целите на развитието на община Добричка след 2020 г. за НПО

Проучване за целите на развитието на община Добричка след 2020 г. за ФИРМИ

Нагоре