Празнично тържество по случай 130 години от създаване на НЧ „Д-р Йосиф Йосифов” – 1884, с. Карапелит, общ. Добричка

12.05.2014  

 НЧ „Д-р Йосиф Йосифов" - 1884, с. Карапелит, общ. Добричка организира празнично тържество по случай 130 години от създаване на читалището на 17 май 2014 г. от 15.30 часа в читалището

 

         Началото на читалищната дейност датира от далечния  май 1884 г., когато шест години след освобождението на България неколцина будни българи -учители поставят началото на културно-просветно дружество. В една стара къща,близо до училището се разучават първите пиеси  „Хан Татар" и „Ханга".

         В началото на октомври  1940 г. на общоселско събрание ,състояло се в кръчмата на Димитър Ников и по настояване на д-р Йосиф Йосифов е учредено първото българско читалище  след румънската окупация в този район. Деветдесет души от селото стават основатели на читалището в село Карапелит.

         Отначало за читалищни прояви се използва сградата на бившата джамия. По инициатива на д-р Йосиф Йосифов се набират дарения и средства от населението за обзавеждане. С тях  се закупуват 300 книги за библиотеката и първият радиоапарат в селото. Читалището е оземлено с 500 дка земя,400 от тях се раздават на бедни и бездомни семейства. Другите 100 остават читалищна собственост.

          През годините в читалището се развиват разнообразни художествени форми - младежки и детски танцови състави, театрален състав, вокално-инструментален състав, битов женски хор,състав за художествено слово, музикална школа. Многобройни са   изявите им на празнични концерти, общински и  окръжни прегледи и събори.

         Безспорен е приносът за духовния живот на селото  и на групата за автентичен фолклор, както и на лазарската група ,които и до днес огласят сцените на България  с песните и обичаите характерни за нашия край.

          С багри от песни и танци  носещи се по добруджанските полета  ще се изпълни сцената на читалище „Д-р Йосиф Йосифов"-1884  в изпълнение на  самодейни колективи от селата: Карапелит, Ловчанци, Плачи дол, Паскалево, както и  учениците от ОУ „Н.Вапцаров" и малчуганите от ЦДГ с. Карапелит.

предишна
  • Стожер
    17° C
    слаб дъжд
  • Победа
    17° C
    слаб дъжд
  • Карапелит
    17° C
    облачно
  • Овчарово
    17° C
    слаб дъжд
  • Ведрина
    17° C
    слаб дъжд
следваща
#
#
Нагоре