Соня Георгиева: Днес слагаме началото на края на безводието в Стожер (ВИДЕО)

21.09.2022

 21.09.2022 г. 13:28:36 ч. / ИА Добруджа

Днес в близост до водонапорната кула в Стожер беше направена първа копка по изграждането на захранващия водопровод на селото от магистралния водопровод Батово-Добрич през село Соколник.

„С официалния старт на строителните дейности слагаме началото на края на безводието в село Стожер“, обяви кметът на Община Добричка Соня Георгиева, която разби бутилката шампанско в багера, заедно с представител на фирмата-изпълнител „Инжстройинженеринг“.

По договор с изпълнителя за строителни дейности са предвидени 119 дни, обяви Георгиева.

Предвижда се новото водно съоръжение да се изгради в два участъка –  първият до с. Соколник, и  вторият - от Соколник до Стожер.

В първия участък - от магистралния водопровод до с.Соколник, водопроводът ще бъде с дължина 2 273 м. и ще преминава през земеделска територия – селскостопански пътища и два имота с НТП нива. В село Соколник ще се изградят водомерна шахта и бункерна помпена станция, която ще се оборудва с две помпи - работна и резервна. Ще бъде изградено и външно кабелно ел. захранване (кабелна линия НН) с дължина 124 метра.

Във втория участък - от бункерна помпена станция в Соколник до кулата в Стожер, ще се изгради напорен водопровод с дължина 6 704 м. Водопроводът ще преминава през земеделска територия – селскостопански пътища, пасища.

„Надявам се с този водопровод най-накрая да бъде решен проблемът с водата на село Стожер, но държа да отбележа, че с него в никакъв случай не се решават проблемите на територията на община Добричка“, отбеляза кметът. Соня Георгиева съобщи, че кметският екип и общинската администрация продължават работата в търсене на алтернативи и решения на проблемите с нарушеното водоподаване в населените места.

Община Добричка е кандидатствала с два мащабни проекта пред МРРБ и МФ за изграждане на водопроводи.

Първият е за село Плачидол, който е в размер на над 5 милиона лева и ще обхване и компрометирани участъци в селата Стефаново и Бранище. Вторият, не по-маловажен, проект е за смяната на главните водопроводи в селата Батово, Славеево и Бранище. За този проект необходимата сума е около 700 хил. лева, поясни Соня Георгиева.

„Очакваме управляващите да проявят държавническо мислене, защото общините няма как да се справим сами с подмяната на водопроводите“, каза в заключение кметът на община Добричка.

https://dobrudjabg.com/novina/sonq-georgieva-dnes-slagame-nachaloto-na-kraq-na-bezvodieto-v-stojer-video-/81669?fbclid=IwAR0PdrjjTYMOzV41_Hq69FtAW8sMmYqYLJKGFOxXABt0JR5pTBZijNd2Bb0

предишна
 • Стожер
  21° C
  облачно
 • Победа
  21° C
  облачно
 • Карапелит
  19° C
  облачно
 • Овчарово
  21° C
  облачно
 • Ведрина
  21° C
  облачно
следваща
#
#
Нагоре