Стогодишен юбилей на читалището честват в село Златия

19.02.2020

 19.02.2020 г. 13:49:56 ч. / Михаил Добромиров

Стогодишен юбилей на читалището честват в село Златия

С беседа, посветена на личността на Георги Раковски, в 10.00 часа днес започна поредицата прояви, с която ще бъде отбелязана стогодишнината на читалище „Георги Сава Раковски– 1957“ в село Златия в община Добричка. Събитието събра жители на добруджанското село и гости. По покана на кметския наместник Галина Костадинова и читалищния секретар Снежанка Димитрова в Златия гостува историкът Цветан Сашев – уредник в Регионалния исторически музей в Добрич.

„Читалищата са уникална българска форма на разпространение на знание. През Възраждането българите успяват да се организират, без да имат държава. И достигат до едно уникално гражданско общество“, заяви Цветан Сашев. Акцент в своеобразната му лекция бе личността на Георги Раковски, дейността му като просветител, идеолог на революционното движение. Сред присъстващите на празничното събитие днес бяха кметът на Община Добричка Соня Георгиева и краеведът Атанас Пеев.

„С беседата, посветена на Георги Раковски, слагаме началото на поредицата събития за отбелязването на юбилея на нашето читалище“, сподели кметският наместник Галина Костадинова. То е основано през далечната 1920 година. А читалищната сграда е създадена през 1956г. Кулминацията на празничните прояви е планирана за 6 септември, когато е и съборът на село Златия.

http://dobrudjabg.com/novina/stogodishen-iubilei-na-chitalishteto-chestvat-v-selo-zlatiq/58928

предишна
 • Стожер
  14° C
  предимно облачно
 • Победа
  14° C
  предимно облачно
 • Карапелит
  14° C
  предимно облачно
 • Овчарово
  14° C
  предимно облачно
 • Ведрина
  14° C
  предимно облачно
следваща
#
#
Нагоре