Работна среща по проблеми, свързани с водоснабдяването на населените места, се състоя в сградата на Община Добричка

04.05.2020

 04 май 2020 | 14:51 Агенция Фокус

Добрич. Работна среща по един от основните проблеми, свързан с водоснабдяването на населените места, се състоя в сградата на най-голямата по площ община в област Добрич, предаде кореспондент на Радио „Фокус” – Варна. Срещата бе свикана от кмета Соня Георгиева. За разговор бяха поканени областният управител на Добрич Красимир Кирилов, който е и председател на борда на асоциацията по ВиК в Добрич, председателят на борда на директорите на ВиК - Добрич Тодор и Панайот Панайотов, прокурист на водното дружество. Срещата бе открита за представители на медиите.

Според Соня Георгиева водоснабдяването е един от основните проблеми в тази добруджанска община и той е от десетилетия. Като територия община Добричка е най-голямата по площ в областта с 1296 квадратни километра. Общата дължина на водопровода е 765 километра. Още през ноември миналата година Соня Георгиева е настояла да се направи анализ на състоянието на ВиК-мрежата в общината, която управлява. Според анализа много са селата с 10 и повече регистрирани аварии от ноември до сега. От декември 2019 година село Крагулево няма водоснабдяване. Присъединяването на нови абонати също се отчита като проблем, защото се разбива положен асфалт и след ВиК-дейности настилката не се възстановява.

Соня Георгиева посочи, че напрежението сред населението е ескалирало около Великден и то в условия на извънредно положение в селата Бранище и Плачи дол. Това е четвъртата работна среща по проблеми с водоснабдяването на селата от декември 2019 година досега. Според анализа 90% е загубата на вода по мрежата, към това се добавят проблеми с отчитане на потреблението, а също и кражби. Общината настоява да бъде изготвен от ВиК-Добрич кризисен план с конкретни срокове и конкретни действия посочени в него. Желанието е да няма гражданско неподчинение, но към момента това искат жителите на селата на община Добричка, посочи Соня Георгиева.

 

Жулиета НИКОЛОВА

http://m.focus-news.net/?action=news&id=2770787

 

предишна
 • Стожер
  27° C
  облачно
 • Победа
  27° C
  облачно
 • Карапелит
  27° C
  облачно
 • Овчарово
  27° C
  облачно
 • Ведрина
  27° C
  облачно
следваща
#
#
Нагоре