ТОДОР ГИКИНСКИ: В НАЙ-СКОРО ВРЕМЕ НЯМА ДА ИМА ПРОБЛЕМИ С ВОДОПОДАВАНЕТО В ОБЩИНА ДОБРИЧКА

04.05.2020

  04.05.20, 16:26 часа    Преглеждания: 16  Добрич Онлайн  Коментирай

 „Както в град Добрич се решиха проблемите с водата, така ще бъде в най-скоро време и в община Добричка”, заяви управителят на ВиК – Добрич Тодор Гикински на среща, инициирана от кмета на общината Соня Георгиева.

На днешното събитие присъстваха областният управител Красимир Кирилов, който е и председател на Асоциацията по водоснабдяване и канализация - Добрич, инж. Тодор Гикински – председател на Борда на директорите на ВиК – Добрич, и Панайот Панайотов – прокурист на водното дружество.

В рамките на срещата беше обсъден проблемът с водоснабдяването в населените места на територията на община Добричка, който по думите на кмета Соня Георгиева е един от основните. „Този проблем не е от днес или от вчера, той е от десетилетия и определено е свързан с голямата територия на общината”, заяви тя. Община Добричка е разположена на площ от 1296 кв. км. Тя е най-голямата сред 8-те общини в област Добрич и в нея живеят около 23 000 души.  По думите на Георгиева общата дължина на водопровода е 765 км, от които външната водопроводна мрежа е 440 км, а вътрешната - 325 км.

По данни на кметовете и кметските наместници на селата в средата на ноември месец захранващите водопроводи по централните улици на Батово, Бранище, Богдан, Орлова могила, Славеево, Смолница и Царевец са аварирали много често. Подобни проблеми са имали и в селата Методиево, Опанец, Победа и Славеево. Във вечерните часове налягането е било много ниско, или изобщо е нямало вода, в селата Бранище, Дончево, Плачидол, Приморци, Ген. Колево, Приморци, Овчарово, Житница, Полк. Свещарово, Поп Григорово, Алцек, Воднянци, Карапелит и Хитово. В някой  села авариите не са били отстранявани с месеци, например в Полк. Иваново и Медово. Основен проблем са и пожарните хидранти, които са неработещи и неотговарящи на действащите наредби.

В рамките на срещата кметът на Община Добричка Соня Георгиева припомни и заложените трансфери от бюджета на общината към ВиК дружеството през 2019 година. Те са в размер на 52 000 лева, от които 4500 лева са били разходвани за помпа и водопровод в с. Бдинци, 5 000 лева  в с. Владимирово, 9989 лева за водопровод по ул. „20-а” на с. Ведрина, той е поставен и са изпълнени и сградните отклонения, 14 306 – за водопровод по ул. „30-а” в с. Паскалево, 6542 лева – по ул „6-та” в с. Победа, 11 763 лева по ул. „9-а” в с. Черна.

„Проблеми с водоснабдяването има във всички населени места, един от тях е присъединяването на нови абонати и често за целта се разбива положената улична настилка без да се възстанови”, заяви Георгиева. Тя даде за пример с. Победа, където през месец ноември са били разкопани две улици. За подобни проблеми са сигнализирали и кметове и наместници на други села.

От началото на ноември до края на април т.г. нарушаване на водоснабдяването, вследствие на аварии 10 и повече пъти  е имало в селата Бранище – 27 аварии, Врачанци – 26, Плачидол – 25, Ведрина – 24, Владимирово – 23, Паскалево – 19, Хитово 17, Гешаново и Карапелит – по 14, Победа – 12, Богдан, Козлодуйци,Ломница, Методиево, Одринци, Пчелино, Смолница и Славеево – 10. Извън тази статистика е с. Крагулево, което е нямало вода от декември до края на март, като след това на 10 дни безводие е имало 2 дни водоподаване. Остават и проблемите с ниското налягане по високите части на селата и спирането на водата за част от денонощието в Бранище, Дончево, Козлодуйци, Плачидол, Приморци, Ген. Колево, Паскалево, Овчарово, Житница, Полк. Свещарово, Поп Григорово, Алцек, Воднянци, Карапелит и Хитово.  Според Георгиева напрежението в селата вече ескалира.

Според директора на ВиК – Добрич инж. Тодор Гикински напрежението в селата се създава единствено от самите кметове. „Ние работим по всички тези села денонощно,от 4 дни даже хората се оплакват от високо налягане. От другата страна, от магистралата в Оброчище, имайте предвид, че там нещата също са много зле, сме подменили две от помпените станции, ние имаме резерв една, която днес работи понеже другите са излезли от строя”, заяви инж. Гикински.

По думите му кметовете на селата се държат арогантно и невъзпитано и постоянно заплашват, че ще организират стачки. „Ние не спираме водата,а просто си вършим работата и искам да Ви уверя, че в най-скоро време, както няма проблеми в град Добрич, така няма да има и в община Добричка”, каза той. Инж. Гикински допълни, че през последните две години дружеството се е насочило малко повече към разрешаването на проблемите в града. „В Бранище сме изолирали 4 водопровода, по които 20 години е вървяло едно количество вода, което никой не знае къде е отишло.  Искаме нещата да вървят в правилна посока, а не просто да си помагаме. Където и да сме почнали да работим, нещата се случват”, заяви директорът на ВиК – Добрич. Той апелира кметовете да помогнат на дружеството.

Кметът на Община Добричка Соня Георгиева предложи водното дружество да изготви план за поетапно решаване на проблемите на населените места в община Добричка и да се започне работа по решаването им. „Трябва да има конкретни действия и конкретни срокове, като за целта община Добричка ще окаже пълно съдействие на ВиК”, категорична беше тя.

https://www.dobrichonline.com/novini/58219/todor-gikinski-v-nay-skoro-vreme-nyama-da-ima-problemi-s-vodopodavaneto-v-obshchina-dobrichka

  

предишна
 • Стожер
  23° C
  облачно
 • Победа
  23° C
  облачно
 • Карапелит
  25° C
  облачно
 • Овчарово
  23° C
  облачно
 • Ведрина
  23° C
  облачно
следваща
#
#
Нагоре