Кметът на Стожер сам подготвя терена за кооперативен пазар (ВИДЕО)

12.05.2020

12.05.2020 г. 15:32:53 ч. / ИА Добруджа

Идеята  за разкриване на Общински пазари в пет села на територията на община Добричка все още е на много ранен етап. Предложението е на кмета Соня Георгиева и бе одобрено от общинските съветници на 30 април.

Все още не  е преминала процедурата за одобрение на решението  от страна на областния управител.  За подготовка на  терени са определени селата  Стожер, Батово, Карапелит, Одринци и Плачидол. Терените  са  общинска собственост,  и на този етап се очаква да бъдат разчистени  и в готовност да се разположат  маси, щандове, колички, стойки за продажба на открито.

В село Стожер  кметът Илко Митков сам се е нагърбил със задачата да почисти терена. Той  и негов приятел използват лична техника и време за да подготвят бъдещия пазар. Избрано е мястото в края на селото . Това е парк с  около 15 дка площ и ботата иглолистна растителност, но и с много смет  за изхвърляне.  Кметът на Стожер е убеден, че идеята  да се открие пазар е много добра и ще намери реализация. Разговарял е с производители, които на първо време трябва да подадат заявления за участие.

Регистрираните земеделски производители в селото са 6-7 души, но има и такива, които ще изложат продукция от градините си. Очаква се да дойдат търговци и от други села. Някога в Стожер е имало кооперативен и животински пазар точно на това място в парка, припомня си Димитър Платиканов. Той самият е готов да дава продукция от прасковената си градина, както и зеленчуци, които отглежда.

Кметът Илко Митков споделя идеята си за облагородяване на парка с места за барбекю, детска площадка и спортни терени и пейки. Да се превърне в място за отдих и търговия.  На това място се провежда и селския събор на 2 юни.

Производителите от Стожер ще могат да излагат продукция без наем,  а за другите нещо символично. Около 1300 жители има селището и едно открито тържище  ще е от полза за всички.

Желанието на кмета и на Димитър Платиканов е всяко село да прави пазар в различни дни за да могат да си обменят продукция.

 Репортаж на Севдалина Сарандева и Стефан Калев

http://dobrudjabg.com/novina/kmetyt-na-stojer-sam-podgotvq-terena-za-kooperativen-pazar-video-/61041

  

предишна
 • Стожер
  25° C
  предимно облачно
 • Победа
  25° C
  предимно облачно
 • Карапелит
  25° C
  облачно
 • Овчарово
  25° C
  предимно облачно
 • Ведрина
  25° C
  предимно облачно
следваща
#
#
Нагоре