Община Добричка с декларация заради безводието в селата

03.08.2020

 By Pro News Dobrich  30.07.2020  397  No Comment

Със съвместна декларация заради проблемите с водоснабдяването на населените места излязоха днес Община Добричка и Добричкият общински съвет /ОбС/ на днешното заседание на местния парламент. Тя е адресирана до Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на околната среда и водите, Комисията за енергийно и водно регулиране, Асоциацията по водоснабдяване и канализация-Добрич, „Български ВиК холдинг” ЕАД и “Водоснабдяване и канализация-Добрич”АД.

Тази декларация е поредният опит на Община Добричка и Добрички общински съвет да огласим и дадем публичност на проблемите с водоснабдяването в населените места, се заявява в документа. Посочва се, че водоснабдяването е дългогодишен проблем, който винаги е стоял на дневен ред в работата на общинската администрация. „На безводие са обречени много от семействата в нашата община. Сигналите за нарушено водоподаване са ежедневни. Въпреки опитите ни за оптимален контакт с водното дружество, безводието е факт”, пише в декларацията.

В документа се припомня, че по инициатива на кмета Соня Георгиева през последните месеци са осъществени две срещи на кметове и кметски наместници с представители на ВиК-Добрич – през декември 2019 г. и през май 2020 г.

„При усложнената епидемична обстановка липсата на вода в населените места е недопустима. През последните месеци ситуацията става все по-тревожна, а търпението на хората е пред изчерпване. Десетки села от община Добричка почти ежедневно са обречени на безводие. Авариите понякога не се отстраняват с месеци”, заявяват от Общината и ОбС. Те допълват, че безводието е въпрос, за решаването на който незабавно следва да се намеси и държавата. Според декларацията е наложителна реконструкция на водопреносната мрежа и водоемите в общината.

Смятаме, че в рамките на разумен диалог между централната и местната власт може да се намери справедливо решение, пише в документа. Чрез него се отправя апел за адекватната и спешна реакция за осигуряване на нормално водоподаване в населените места в община Добричка „Липсата на вода по време на пандемия е не просто проблем. Липсата на вода поставя под въпрос оцеляването на жителите в нашата община. И всички ние, представители на местната и държавната власт, носим отговорност за живота на българските граждани”, се посочва в декларацията, с която се настоява за неотложна реакция.

 

http://pronewsdobrich.bg/2020/07/30/obshtina-dobrichka-s-deklaratsia-zaradi-bezvodieto-v-selata/?fbclid=IwAR0B_ODZ9TFUxreuIZb0KjqQRBBFwfpLMuYfEyHo71P42MMbCGSvguKlmoc

предишна
 • Стожер
  31° C
  ясно небе
 • Победа
  31° C
  ясно небе
 • Карапелит
  31° C
  ясно небе
 • Овчарово
  31° C
  ясно небе
 • Ведрина
  31° C
  ясно небе
следваща
#
#
Нагоре