ДЕТСКАТА ГРАДИНА В С. ВЕДРИНА НЯМА ДА БЪДЕ ПРЕМЕСТЕНА

03.08.2020

 30.07.20, 14:10 часа    Преглеждания: 526  Добрич Онлайн  Коментирай

Детската градина във Ведрина ще продължи да се помещава в сградата на ОУ „Св. св. Кирил и Методий” в селото. Това стана ясно на провело се днес редовно заседание на Общинския съвет на Община Добричка.

Прекратява се договорът за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони, подмярка 7.2 „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове по мащаби инфраструктура”, по която е кандидатствала и е била одобрена Община Добричка.

Проектното предложение е било за реконструкция, оборудване  и обзавеждане на ОУ „Св. св. Кирил и Методий” в с. Ведрина. При обработката и оценката му от ДФЗ е констатирано, че са включени разходи и за стая за спорт, занималня, спалня, антре, перално помещение, умивалня и други, които са част от детската градина, която се помещава в сградата на училището. След представяне на обяснителна записка и количествено-стойностна сметка, отделно за училището и отделно за етажа, на който се помещава детското заведение, община Добричка е потвърдила, че е предоставила част от първия етаж за временно ползване от общинската детска градина. Това не съответства на условията за кандидатстване по процедурата, защото допустимата дейност е свързана с реконструкция, ремонт, оборудване и/или обзавеждане на общинска образователна структура с местно значение в селските райони, която включва основно или средно училище. За да се покрият зададените условия е било необходимо детската градина да бъде преместена в друга сграда, но в населеното място няма такава, която да отговаря на нормативните изисквания и децата трябва да бъдат прехвърлени в друго село.

На 16 юни представители на общинската администрация са провели събрание с жители на село Ведрина, на което е бил обсъден варианта детската градина да бъде преместена в съседно населено място, като жителите са заявили, че категорично са против това да се случи и са инициирали подписка за запазване на детското заведение. 

След анализ на ситуацията и защитавайки интересите на населението, кметът на Община Добричка Соня Георгиева е предприела действия по прекратяване на договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, а детската градина в с. Ведрина ще продължи дейността си в сградата на учебното заведение.

https://www.dobrichonline.com/novini/59850/detskata-gradina-v-s-vedrina-nyama-da-bde-premestena?fbclid=IwAR0921r8-H76NE3yszRYzp_vKTJUUtN_FhL8KxbaPjVlLhABV5G8A2zKJiw

предишна
 • Стожер
  20° C
  разкъсана облачност
 • Победа
  20° C
  разкъсана облачност
 • Карапелит
  22° C
  предимно ясно
 • Овчарово
  20° C
  разкъсана облачност
 • Ведрина
  20° C
  разкъсана облачност
следваща
#
#
Нагоре