Иван Колев се закле като съветник от БСП в Община Добричка, според юрист незаконно

28.08.2020

 By Pro News Dobrich  27.08.2020  566  No Comment

Бившият народен представител от Български бизнес блок /БББ/ Иван Колев положи клетва днес като общински съветник от БСП в Общинския съвет на Община Добричка. Удостоверението за общински съветник му беше връчено от председателя на Общинската избирателна комисия /ОИК/ Дияна Далакманска.

За Про Нюз Добрич тя обясни защо се е стигнало до встъпването в правомощия на нов общински съветник. „С решение 207 от 18 август т. г. ОИК е постановила заличаване правомощията на общинския съветник Ярослава Желязкова Василева, анулиране на удостоверение №22, издадено на 27 февруари, обявяване на следващия избран в листата от „БСП за България” Иван Колев Димитров и издаване на неговото удостоверение №23 от 19 август, което днес му беше връчено”, обясни Далакманска. Тя разказа, че предният общински съветник е обявен за избран такъв с решение но ОИК 201 от 26 февруари, като е встъпил на мястото на Веселина Ганчева Василева – съветник с прекратени правомощия, чието удостоверение е анулирано. Обявена за избрана е следващата в листата Ярослава Василева. „Заличаването е в следствие на произведено административно производство по неполагане на клетва в едномесечния срок от постановяване на нашето решение, т. е. след 26 февруари до 26 март същата не е положила клетва и не е встъпила в правомощията си на общински съветник. Полагането на клетвата и подписването на клетвения лист са всъщност основанията, които й дават правото тя да встъпи в правомощията си на общински съветник, това не е нашето удостоверение. С него тя трябва да предприеме действия по полагането на клетвата”, обясни Далакманска. По думите й Ярослава Василева в срок от близо 6  месеца не е встъпила в правомощията. По сигнал ОИК е произвела административното производство, на базата на което е установила, че обективни причини, възпрепятствали полагането на клетва от страна на Ярослава Желязкова Василева, не са на лице нито в първия месец, нито във втория след обявяване на решението от 16 януари, поради което е заличена и на нейно място, съгласно Закона за местното управление и местната администрация и Изборния кодекс веднага трябва да бъде обявен следващият кандидат в кандидатска листа.

Според юриста Димчо Маринов, който присъства на заседанието на ОбС, полагането на клетка от Иван Колев е незаконосъобразно. „Съгласно Изборния кодекс всички решения на ОИК се изпълняват незабавно и предварително, какъвто е случаят. Но съгласно член 166 от Административно-процесуалния кодекс когато този административен акт на ОИК е обжалван, в това обжалване е поискано да се спре предварителното изпълнение и съдът се произнесе, административният акт не поражда правно действие да продължи нататък”, посочи Маринов. Той обясни, че административният акт е обжалван от Ярослава Василева, като  заклелият се днес за общински съветник Иван Колев също е коституиран като страна и  също е заинтересовен от този акт. „От тук нататък е тънкият момент, където трябва да се направи разлика, защото спирането от Административния съд е вид обезпечителна мярка”, каза още юристът.

https://pronewsdobrich.bg/2020/08/27/ivan-kolev-se-zakle-kato-savetnik-ot-bsp-v-obshtina-dobrichka-spored-yurist-nezakonno/

предишна
 • Стожер
  31° C
  ясно небе
 • Победа
  31° C
  ясно небе
 • Карапелит
  31° C
  ясно небе
 • Овчарово
  31° C
  ясно небе
 • Ведрина
  31° C
  ясно небе
следваща
#
#
Нагоре