20 ПЪРВОКЛАСНИЦИ ПРЕКРАЧИХА ЗА ПЪРВИ ПЪТ УЧИЛИЩНИЯ ПРАГ В С. КАРАПЕЛИТ

16.09.2020

 15.09.20, 13:19 часа    Преглеждания: 818  Добрич Онлайн  Коментирай

Тази година 223 ученици ще се обучават в Средното училище „Никола Йонков Вапцаров” в с. Карапелит. 20 от тях прекрачиха днес за първи път училищния праг и чуха сладката песен на училищния звънец. С песни, стихове, много усмивки и лека тъга по отминаващото лято учениците от с. Карапелит отбелязаха началото на дългоочакваната за някои учебна година.

„15 септември – денят, в който по традиция се открива учебната година е невписан в календара празник, но е неповторим по своята тържественост. На този ден, когато лъчите на слънцето все още ни напомнят за лятото, ние българите с чувство на гордост повеждаме децата си към родното училище”, каза в приветственото си слово директорът на училището Ивелина Тончева. Тя се обърна към най-малките ученици с думите: „Пожелавам ви незабравими дни, успешно обучение и вяра в учителите, с които ще вървите заедно по пътя на знанието”.Сред официалните гости на тържеството бяха кметът на община Добричка Соня Георгиева, кметът на с. Карапелит Георги Петков и Ремзи Кямил – кмет на с. Енево.

„Скъпи ученици, учете, защото знанието ще ви осигури по-добър живот, ще ви осигури право на избор, пожелавам ви всеотдайност към трупането на знания, упорит труд и вяра във възможностите. Скъпи учители, приемете моите искрени пожелания за здраве и воля за нови успехи”, заяви кметът на община Добричка Соня Георгиева.

Тази година училището в с. Карапелит предлага на гимназистите придобиване на първа и втора степен професионална квалификация. Първата степен е работник в хранително-вкусовата промишленост, която се придобива след завършен десети клас. От 3 години обаче учебното заведение е средно и се осъществява план прием за 5-годишен срок на обучение, с който се придобива втора степен на професионална квалификация. Тази година за първи път е бил осъществен и допълнителен план прием, приети са ученици в 11 клас, които се обучават по специалността „Производство на растителни масла”.  Средното училище в Карапелит има установени и добри отношения с „Клас Олио”, където е и главната база за провеждане на обученията. През тази година в училището ще преподават и много млади учители.

Учебната година обаче ще започне малко по-нестандартно, под знака на COVID-19.  Маските ще бъдат задължителни за учениците, когато се движат по коридорите, а за учителите са осигурени шлемове, всички помещения са снабдени с дезинфектанти. Създадени са потоци на движение по коридорите и големите и малките ученици ще влизат през различни входове.

https://www.dobrichonline.com/novini/60696/20-prvoklasnitsi-prekrachikha-za-prvi-pt-uchilishchniya-prag-v-s-karapelit

 

 

 

 

предишна
 • Стожер
  24° C
  предимно облачно
 • Победа
  24° C
  предимно облачно
 • Карапелит
  23° C
  предимно облачно
 • Овчарово
  24° C
  предимно облачно
 • Ведрина
  24° C
  предимно облачно
следваща
#
#
Нагоре