Село Победа – все по-привлекателно за младите хора от Добрич

16.11.2020

 By Pro News Dobrich  15.11.2020  6524  Post A Comment

Данни, според които хора от Добрич все повече се преселват в близките села, изнесе преди време Териториалното статистическо бюро-Североизток. Едно от тези села е близкото до областния град Победа.

Кметът Галин Иванов сподели за Про Нюз Добрич, че тенденцията е от 3-4 години. По думите му особено се засилва заселването в Победа от началото на пандемията от COVID-19. „От една година насам се търсят доста къщи в селото. Почти се изкупиха, няма свободни. Имаше хора, които живееха в Победа без настоящ адрес, но в пандемията заради КПП-тата се установиха и си направиха настоящи адреси, регистрираха се почти на 99 процента”, обясни кметът. Така за последните 7-8 години селото се е увеличило с около 250 души. В момента жителите с настоящ адрес са 1 260 души.

Според Галин Иванов през последните две-три години все повече в Победа се строят къщи. Търсенето на такива и на места е постоянно. Има хора, които предпочитат да строят, други търсят по-стари къщи, които да съборят и на тяхно място да постоят нови – така избягват плащането на партидите за ток и вода. „Но уви, тези къщи свършиха, няма такива в момента. Има някои други наследнически, които не се продават”, посочи кметът.

 

Интересът към селото става все по-голям и по-голям, сподели той. Една от причините е близостта му до Добрич – Победа се намира на 6 км от центъра на областния град, а от Детелината разстоянието е 2.5 км. Друга причина, вероятно, са ниските подпочвени води, които са от порядъка на 5 до 8 метра. Това позволява на хората да правят кладенци и да използват водата за поливане.

 

„Всякакви хора си купуват къщи в Победа. Има и по-заможни, има и със средни доходи”, обясни Иванов. По думите му, макар и не много, в селото има и къщи в басейни, с паркчета. Цените са различни – зависят от това дали закупеното и старо или ново. По принцип празно място върви около 10 лева квадрата или 10 000 лева декара. Общински места почти няма, но яко някой иска да си закупи с отстъпено право на строеж цената излиза с ДДС-то 12 лева на квадрат.

„Радваме се, че предимно млади хора се заселват при нас, селото се оживи. Не западаме, а вървим нагоре за разлика от села, по далече от Добрич”, посочи Галин Иванов. По думите му като Победа са и селата Паскалево, Бранище, Стефаново, Дончево, които също растат през последните години. Иванов обясни, че повечето млади хора живеят в Победа, а работят в Добрич и всеки ден пътуват. Сред тях са и зам.-кметът на Община Добричка Румяна Иванова и зам.-кметът на Добрич Росица Йорданова. В селото живият и арендатори, председатели на кооперации, които допринасят за по-добрия живот, помагат при почистването при снеговалежи през зимата. Детската ни градина е много добра, училището ни „Добри Войников” е обединено, до 10 клас, изучават се професиите шлосерство и шивачество, каза кметът.

Според Галин Иванов инфраструктурата в Победа е поносима, всяка година се правят ремонти на улиците със средства, които са по Строителната програма на Община Добричка. Асфалтирани са 60-70 процента от улиците, останалите са на чакъл. Осветление има навсякъде. В селото има пет магазина и три заведения. В Победа не е пусто като в някои други села, има движение на хора, на автомобили, все едно сме в Добрич, каза Галин Иванов.

https://pronewsdobrich.bg/2020/11/15/selo-pobeda-vse-po-privlekatelno-za-mladite-hora-ot-dobrich/

предишна
 • Стожер
  14° C
  облачно
 • Победа
  14° C
  облачно
 • Карапелит
  13° C
  умерен дъжд
 • Овчарово
  14° C
  облачно
 • Ведрина
  14° C
  облачно
следваща
#
#
Нагоре