В Добричката община епидемията и сушата намалиха приходите, но цялата строителна програма е изпълнена, заяви кметът Соня Георгиева

06.01.2021

 Добричка община,30 декември /Юлияна Христова, БТА/

В Добричката община отиващата си година е белязана не само от ковид епидемията, но и от сушата, която намали приходите в общинския бюджет. Общината не успя да отдаде под наем около 2000 декара земеделска земя поради засушаването и по-слабия интерес на земеделските производители, заяви в интервю за БТА кметът Соня Георгиева. По думите й около 1 000 000 лева е неизпълнението на планираните общински приходи, но бюджетът не е актуализиран, тъй като са използвани резерви.

В трудната година Добричката община е изпълнила 100 процента строителната програма за годината като са ремонтирани и обекти от 2019-а. В 21 селища са направени ремонти на читалища, училища, детски градини, здравни служби. През 2021-а общината очаква финансиране от 1 040 000 лева с подкрепата на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство за рехабилитация на уличното осветление в десет села, каза Соня Георгиева.

Следва цялото интервю.

 

 

Въпрос: В Добричката община се обработва най-много земеделска земя от цялата област. Кое се отрази повече на приходите на общината - ковид кризата или сушата?

 

Отговор: Сушата, която беляза тази година земеделското производство, и епидемията от Covid-19 повлияха на приходите на общината. Основно намаляха постъпленията от отдаването на земеделска земя под наем. Не можахме да отдадем около 2000 декара поради засушаването и след промени в общинска наредба, с която началните тръжни цени бяха завишени. Когато бяха направени тези промени, не бяха отчетени негативните фактори, и земеделските производители проявиха по-слаб интерес към наемането на общински парцели. В трудната ситуация - с ниски добиви - част от селските стопани поискаха и отсрочване за плащането на наема.

Изпълнението на общинския бюджет е 82 на сто, но не се стигна до актуализация на годишната финансова рамка, тъй като използвахме резерви на общината за различните дейности. Около 1 000 000 лева е неизпълнението на планираните общински приходи. Освен от неотдаването на общинско имущество под наем спад има и в данъка за имоти и такса "битови отпадъци". Сред причините за намалените постъпления са, че една част от местните жители вече са в чужбина, а други са с ниски доходи. Хората очакваха в края на годината да получат и ренти, но те се оказаха по-ниски заради сушата.

 

Въпрос: А епидемията доколко промени ежедневието и погълна ресурси на общината?

 

Отговор: В епидемичната обстановка въведохме нова организация на работа в общината и кметствата, където през няколко часа се дезинфекцира, закупихме дигитални термометри за училищата, училищните автобуси, детските градини, за Дома за възрастни хора с деменция в село Опанец, където засега има само един обитател, преминал ковид инфекцията.

В най-трудните месеци общината подпомогна 300 семейства с хранителни продукти и 94 бебета с адаптирани млека и памперси. За 260 души се осигури топъл обяд като 5000 лева от необходимите средства бяха от дарения на кметове и кметски наместници. Общината подкрепи с 35 000 лева и Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич за справяне с ковид кризата. В извънредното положение лекарите, които практикуват в Добричката община, бяха освободени от наеми.

 

 

Въпрос: Изненадващо е, че в трудната година строителните работи в общината не спряха...

 

Отговор: Не само не спряха, а успяхме 100 на сто да изпълним строителната програма като завършихме и много обекти от 2019-а. Въпреки затрудненията и на строителните фирми в общината бяха асфалтирани 66 улици, в 21 села са направени ремонти на читалищни сгради, детски градини, училища, здравни служби. В още четири села са ремонтирани сградите на домашния социален патронаж.

 

Въпрос: Епидемията възпрепятства ли изпълнението на европейски проекти?

 

Отговор: През годината общината извърши много дейности по 11 европейски проекта, а за още шест се очаква одобрение. В партньорство с румънската община Хършова за развитие на туристическата инфраструктура в трансграничния регион вече са реновирани читалищата в селата Ловчанци и Черна и предстои откриването на туристически информационен център. По този проект общината ползва ресурс от 755 000 евро. Още 518 000 евро Добричката община инвестира в закупуване на специално оборудване и различни дейности по партньорски проект с Кълъраш за съвместно управление на риска в региона.

През новата година очакваме да получим финансиране от 1 040 000 лева по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство за подмяна на уличното осветление в десет населени места. През идващата година приоритет ще бъде рехабилитацията на пътната и ВиК-инфраструктура и се надявам да подготвим добра строителна програма. В областта на културата най-голямото ни желание е отново да съберем самодейците на фолклорния събор "Песни и танци от слънчева Добруджа" край село Дебрене.

предишна
 • Стожер
  24° C
  предимно облачно
 • Победа
  24° C
  предимно облачно
 • Карапелит
  23° C
  предимно облачно
 • Овчарово
  24° C
  предимно облачно
 • Ведрина
  24° C
  предимно облачно
следваща
#
#
Нагоре