В Добричката община почетоха паметта на загиналите от Шеста пехотна Бдинска дивизия за свободата на Добруджа

07.09.2021

7 септември 2021 / 13:14

Добричка община, 7 септември /Юлияна Христова, БТА/

Мемориалът на загиналите от Шеста пехотна Бдинска дивизия за свободата на Добруджа през 1916 година събра край добричкото село Козлодуйци признателни потомци. На лобното място на героите, паднали в боевете на 5-7 септември, останали в историята като Добричката епопея, бе отслужена панихида.

След 105 години героизмът на българите, сражавали се в Добричката епопея, продължава да бъде пример как се обича Отечеството и как се отстоява свободата, заяви в словото си на възпоменателното тържество кметът на Добричката община Соня Георгиева. Представители на общината, областният управител Васил Карапанчев, военнослужещи и кметове на селища в района положиха венци и цветя на мемориала.

Паметникът увековечава имената на 650 войници и офицери от 36-и пехотен Козлодуйски полк, 35-и Врачански полк, Шеста пионерска дружина и Втори артилерийски полк от състава на пехотната дивизия, паднали в боевете на Добруджанския фронт по време на Първата световна война. В мемориалния комплекс е положена пръст от родните места на воините, дали живота си за Добруджанския край.

 

 

 

предишна
 • Стожер
  13° C
  ясно небе
 • Победа
  13° C
  ясно небе
 • Карапелит
  13° C
  ясно небе
 • Овчарово
  13° C
  ясно небе
 • Ведрина
  13° C
  ясно небе
следваща
#
#
Нагоре