Увеличават се желаещите да се ваксинират в Стефаново, кампанията откриха британците в региона (ВИДЕО)

03.11.2021

 03.11.2021 г. 14:08:05 ч. / ИА Добруджа

С въвеждането на зелените сертификати се увеличи интересът към ваксинацията срещу Ковид-19 и в малките населени места. Само за последните два дни желаещите да се имунизират в Стефаново са били 20 човека, сподели личният лекар в селото д-р Добромир Дечев, който обслужва още и жителите на Славеево, Пчелино, Батово, Одърци и Прилеп. За сравнение до въвеждането на зеления паспорт той е имунизирал малко над 200 човека.

„Има много хора, които все още се страхуват. Имунизацията не върви както трябва. Досега трябваше да се ваксинира поне половината население. Няма голяма разлика във възприемането на вируса и ваксините от хората в Добрич и по селата. Аз мисля, че хората в цял свят са еднакви. Всичко зависи от това как ще ги мотивираш. Убеден съм, че имунизацията може да върне света към живота, който познавахме преди Ковид-19“, сподели за медийна група „Добруджа“ д-р Дечев. Той отбеляза, че в началото на кампанията по имунизация в началото на годината първите, които са дошли при него за ваксина, са били британците в региона, които са 35. Те са предпочели разработената в Оксфорд ваксина „Астра Зенека“.

Една от първите ваксинирани от него е англичанката Джоуси Деншъм. Преди 16 години тя се мести от град Екзитър в село Стефаново.

„Мисля, че е много важно да се ваксинираме. Може би за повечето хора е трудно да приемат, че трябва да се имунизират, но мисля, че това е по-важно за обществото като цяло. А и без имунизация не можем да пътуваме, а това е много важно за нас. Аз лично смятам, че ваксинирането е много важно, но в крайна сметка това е личен избор и всеки сам си решава“, сподели за медийна група „Добруджа“ Джоуси Деншъм.

До скоро д-р Дечев е разполагал с четирите одобрени в България ваксини, но в момента предлага на пациентите си само „Янсен“, която, според него, е с най-малко странични действия, а и е предпочитана от хората, тъй като е единствената еднодозова. Пациентите, които са избрали РНК ваксина, сега лекарят насочва към кабинетите в Добрич. Засега при неговите пациенти няма констатирани никакви сериозни усложнения след ваксинация. Повишена температура, втрисане и обща слабост са нормални реакции, които са се случвали, обясни д-р Дечев.

Репортаж на Димитър Узунов и Петър Петров

Виж видеото

http://dobrudjabg.com/novina/uvelichavat-se-jelaeshtite-da-se-vaksinirat-v-stefanovo-kampaniqta-otkriha-britancite-v-regiona-video-/73751

предишна
 • Стожер
  13° C
  предимно облачно
 • Победа
  13° C
  предимно облачно
 • Карапелит
  13° C
  предимно облачно
 • Овчарово
  13° C
  предимно облачно
 • Ведрина
  13° C
  предимно облачно
следваща
#
#
Нагоре