Държавата отпуска 1,3 милиона лева за водната криза в добричкото село Стожер

08.11.2021

8 ноември 2021 / 15:22

 Добрич, 8 ноември /Надежда Карапанчева, БТА/

С постановление на Министерския съвет ще бъдат отпуснати 1 300 000 лева за изграждане на алтернативен водопровод, който ще захранва село Стожер. Това съобщи по време на пресконференция кметът на Добричката община Соня Георгиева. Припомняме, че най-голямото село на общината, с над 2000 души, е изправено пред водна криза повече от година. През юли местните жители се вдигнаха на протест, заради продължаващото безводие, а в селото беше обявено бедствено положение. Една от причините беше затруднената комуникация с ВиК Добрич, която и към днешна дата остава на същото ниво, коментира кметът Георгиева. Свикана беше експертна комисия, която констатира, че водните източници, захранващи селото, са на изчерпване и бяха разгледани три варианта на алтернативно водоснабдяване. На извънредна сесия на Добричкия общински съвет беше решено това да се осъществи чрез изграждане на трасе от магистралния водопровод Батово - Добрич. Със средства за реализацията на този проект, разработен още през 2017 година, обаче не разполагат нито Добричка община, нито ВиК - Добрич.

По инициатива на Соня Георгиева са проведени множество срещи с Асоциацията по ВиК, ВиК холдинга и в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, за да бъдат запознати с проблема. След разговори с министър Виолета Комитова, е отпуснат допълнителният трансфер от 1,3 милиона лева. Предстои актуализация на проекта, а реалното строителство по водопровода се очаква да започне през пролетта на 2022 година.

Към момента Стожер се снабдява с вода от няколко каптажа, но от Регионалната здравна инспекция на няколко пъти обявяваха, че тя е негодна за пиене. Селото е на воден режим, като от 22.00 часа до 6.00 часа чешмите остават сухи. В определени квартали няма и достатъчно налягане за битовите електроуреди, съобщи още Соня Георгиева.

http://www.bta.bg/bg/c/BO/id/2512068?fbclid=IwAR1dM50rm6x1a78Bz3g1gKs0dF3E3VsPOvCEBsDXbND0ivvE8UueHJTTHns

предишна
 • Стожер
  13° C
  предимно облачно
 • Победа
  13° C
  предимно облачно
 • Карапелит
  13° C
  предимно облачно
 • Овчарово
  13° C
  предимно облачно
 • Ведрина
  13° C
  предимно облачно
следваща
#
#
Нагоре