Кабинетът отпусна 1,3 млн. лева за решаване на водната криза в село Стожер

08.11.2021

 08 ноември, 2021

Политика

С постановление на Министерския съвет ще бъдат отпуснати 1 300 000 лева за изграждане на алтернативен водопровод, който ще захранва село Стожер. Това съобщи кметът на Добричката община Соня Георгиева, цитирана от БТА.

Припомняме, че най-голямото село на общината, с над 2000 души, е изправено пред водна криза повече от година. През юли местните жители се вдигнаха на протест, заради продължаващото безводие, а в селото беше обявено бедствено положение. Една от причините беше затруднената комуникация с ВиК Добрич, която и към днешна дата остава на същото ниво, коментира кметът Георгиева. Свикана беше експертна комисия, която констатира, че водните източници, захранващи селото, са на изчерпване и бяха разгледани три варианта на алтернативно водоснабдяване. На извънредна сесия на Добричкия общински съвет беше решено това да се осъществи чрез изграждане на трасе от магистралния водопровод Батово - Добрич. Със средства за реализацията на този проект, разработен още през 2017 година, обаче не разполагат нито Добричка община, нито ВиК - Добрич.

По инициатива на Соня Георгиева са проведени множество срещи с Асоциацията по ВиК, ВиК холдинга и в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, за да бъдат запознати с проблема. След разговори с министър Виолета Комитова, е отпуснат допълнителният трансфер от 1,3 милиона лева. Предстои актуализация на проекта, а реалното строителство по водопровода се очаква да започне през пролетта на 2022 година.

Към момента Стожер се снабдява с вода от няколко каптажа, но от Регионалната здравна инспекция на няколко пъти обявяваха, че тя е негодна за пиене. Селото е на воден режим, като от 22.00 часа до 6.00 часа чешмите остават сухи. В определени квартали няма и достатъчно налягане за битовите електроуреди, съобщи още Соня Георгиева.

https://politika.bg/bg/a/view/kabinetyt-otpusna-1-3-mln-leva-za-reshavane-na-vodnata-kriza-v-selo-stojer-95999?fbclid=IwAR32EjT2k2AIdusZYzCy9MFh9Z4VmpSdM2OlWgPUGY1PFBT7ndWroLO1k9g

предишна
 • Стожер
  30° C
  облачно
 • Победа
  30° C
  облачно
 • Карапелит
  31° C
  облачно
 • Овчарово
  30° C
  облачно
 • Ведрина
  30° C
  облачно
следваща
#
#
Нагоре