Вицепремиерът Караджов: Не е установено умишлено спиране на водата от „ВиК Добрич“

14.01.2022

 By Pro News Dobrich  14.01.2022  83  No Comment

Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството в отговор на питане на депутата Ивайло Мирчев във връзка с проблемите с водоподаването в 5 села в община Добричка

 „Правени са проверки и не е установено злоумишлено спиране на водата с цел да се спестява ток“ – това отговори по време на парламентарния контрол Гроздан Караджов – вицепремиер и министър на регионалното развитие, в отговор на питане на депутата Ивайло Мирчев. То бе относно проблемите с водоснабдяването в пет населени места в община Добричка. Караджов обаче беше категоричен, че за него „умишлено спиране на ВиК-помпите, за да се пести ток, може да се третира като тероризъм и увери, че по никакъв начин не би го допуснал. 

Мирчев постави въпроса за проблемите с водоподаването в 5 села в община Добричка и като цяло в региона. „Жителите на 5 села – Вратарите, Самуилово, Орлова могила, Владимирово и Бдинци, нямат достъп до вода в продължение на месеци. Твърденията на хората са, че електрическите помпи се спират, за да пести местното ВиК ток. От ВиК Добрич не са им обърнали внимание, не е дал ефект и протестът, който са организирали. Извършвани ли са проверки в област Добрич и горепосочените населени места за липса на питейна вода и има ли данни за целенасочено спиране на електрическите помпи?“, пита депутатът от ДБ, който е родом от Добрич.

Той заяви, че проблемът с водата в Североизточна България е изключително сериозен. Тя се добива с дълбоки сондажи, които изискват ел. помпи. Депутатът попита дали някои ВиК-дружества не са решили да спестяват пари от ел. енергия при сегашната й висока цена.

„Проверките не потвърдиха някой да е спирал помпите. В района има водоизточник с компрометирана вече възможност да водоснабдява зоната. В момента се работи за намиране на нов водоизточник. Водата се подава при намалено налягане. Другата причина е, че в Добричко е изключително стара мрежата и тя дава много дефекти“, посочи министър Караджов.

Той допълни, че значителна част от разходите на ВиК-дружеството са за ел. енергия. В последните няколко месеца в министерството са постъпили три сигнала от с. Владимирово. От ВиК са успели да подменят участък от 800 метра, но за останалите 3700 м. се търси финансиране. Междувременно се работи по проблема чрез регулиране на налягането и преработване на връзките в резервоара така, че водата да влиза със собствен напор, което да намалява значително честотата на авариите. Проучва се и нов водоизточник.

https://pronewsdobrich.bg/2022/01/14/vitsepremierat-karadzhov-ne-e-ustanoveno-umishleno-spirane-na-vodata-ot-vik-dobrich/

предишна
 • Стожер
  18° C
  ясно небе
 • Победа
  18° C
  ясно небе
 • Карапелит
  17° C
  ясно небе
 • Овчарово
  18° C
  ясно небе
 • Ведрина
  18° C
  ясно небе
следваща
#
#
Нагоре