Ромският медиатор Мира Стефанова: Всеки, който иска, може да има по-добър живот

17.01.2022

17.01.2022 г. 14:29:42 ч. | СЪБИТИЯ

Ромският медиатор от Добрич Мира Стефанова  бе удостоена със специална награда „Овластяване на ромската жена” от конкурса за образователен медиатор на годината, организиран от Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе”. Наградата й  бе връчена през миналата седмица  на тържество в Министерството на образованието и науката от  министър акад. Николай Денков. От две  години  Мира Стефанова работи като образователен медиатор  в Обединеното училище „Добри Войников” в село Победа.

Мира е от с. Царевец,  родена е в многодетно семейство и е много малка, когато майка й умира. Започва да учи в първи клас на 10 години, но до втори ,така и не стига. Омъжва се на 15 години, за да избяга от средата си, както казва тя. Става майка на две деца, но животът й не потръгва в  желаната от нея посока, а следват редица други перипетии . На 23 години, с помощта на добри хора, тя отново се връща в училище и отново в първи клас. Днес е на 32 г. и е ученичка в десети клас в самостоятелна форма на обучение в Професионалната гимназия по автотранспорт.

„Обичам да работя с деца и винаги съм мечтала да правя това”, споделя за  Медийна група „Добруджа” младата жена. Тя е убедена, че образованието е изключително важно за по-добрата интеграция и живот на ромите. По този повод не пести време и усилия,  за да се среща с младите хора от етноса и да ги убеждава в това. Много говори с тях и на тема за вредата от ранните бракове.

Мечтата на Мира Стефанова е да учи във висше учебно заведение, за да покаже на ромските жени, че те също могат, но трябва да искат и да имат желание за по-добър живот.

„Работата на Мира е свързана с привличането и задържането на децата в училище, както и с активна комуникация по тази тема с техните родители”, казва за Медийна група „Добруджа” Галина Тошкова - директор на училището. Нейно дело са кампании за предотвратяване на ранни бракове, кампании по спазване на противоепидемичните мерки  в условия на пандемия от Ковид - 19 и други. Много често Мира е човекът, който осигурява лекарства на  нуждаещи се семейства. С помощта на дарители,  през миналата зима, образователният медиатор успява да осигури  топли зимни якета за деца, чиито родители  нямат възможност да им купят, а тази година ги е зарадвала  и с нови зимни ботуши, ръкавици и шалове. Дело на Мира Стефанова са още много добри дела в полза на ромската общност и училището в което работи.

Репортаж на Даниела Русева и Стефан Калев

http://dobrudjatv.net/novina/romskiqt-mediator-mira-stefanova-vseki-koito-iska-moje-da-ima-po-dobyr-jivot/8952?fbclid=IwAR1hbriG1dStdNyWdU0ikhfXhnbwG5HcqD0RhSso92Lo0H97fFBXPw7yPwA

предишна
 • Стожер
  22° C
  предимно облачно
 • Победа
  22° C
  предимно облачно
 • Карапелит
  21° C
  предимно облачно
 • Овчарово
  22° C
  предимно облачно
 • Ведрина
  22° C
  предимно облачно
следваща
#
#
Нагоре