Хитово и Алцек излязоха на протест заради безводието

17.01.2022

17.01.2022 г. 15:37:37 ч. | СЪБИТИЯ

Близо 100 човека излязоха на протест в центъра на село Хитово днес на обяд. Причината е, че от 3 месеца налягането на водата в селото е толкова ниско, че бойлери и перални не могат да бъдат включени. В протеста се включиха и жители на Алцек, където водата напълно липсва.

„Ние сме редовни платци и искаме да имаме вода. Имам три деца и искам да мога да пускам пералнята и да се къпем като нормални хора, а не да се налага да се изселваме“, заяви Антоанета Милкова.

„Проблемът е от 2019 година. На всяка пускане на пералнята трябва да съм до нея и да наливам пет 10-литрови туби с вода, вместо да съм с детето си в това време“, заяви Фахрие Фарис. Нейната 4-годишна дъщеря посещава детската градина в Алцек, където водата напълно липсва от месеци и преди хранене децата почистват ръцете си с мокри кърпички.

От 3 месеца в детска градина в Алцек изобщо няма вода, потвърди учителката Валентина Жекова. С колежката носим минерална вода за пиене на децата, добави тя. Липсата на вода е една от причините за обезлюдяване на района. Детската градина в Алцек посещават деца от селото и от съседното Хитово, като към момента са останали 8. Броят им постоянно намалява, като само за месец 5 деца са заминали със семействата си за Германия.

Протестните искания бяха подкрепени и от председателя на Общинския съвет на Община Добричка д-р Ердинч Хаджиев, който е общопрактикуващ лекар в Хитово. Проблемът не е от сега, а е хроничен, отбеляза той за медийна група „Добруджа“. Причината е, че водопреносната мрежа е много стара – от 50-те години на миналия век, което води до големи загуби на вода и до чести аварии. За да може да практикува нормално лекарската професия, той е бил принуден да реши проблема в здравната служба в Хитово с хидрофорна система.

С жителите на селото на място разговаря кметът на Община Добричка Соня Георгиева. Разчитаме на професионални действия на ВиК, за да може тази ситуация в Хитово и Алцек да приключи, заяви тя. Соня Георгиева отбеляза, че половината села в общината имат сериозни проблеми с водоподаването.

В село Хитово по време на протеста бе и началникът на ВиК за район община Добричка Янко Димитров. Той заяви, че до обявяването на протеста в четвъртък при тях не е имало сигнал за проблем с водоподаването в района. Веднага след това са предприети действия, като е работено и в събота и неделя. Закупени са нужните части за смяна по главния тръбопровод и до 2 часа водоподаването ще бъде възстановено, обеща Янко Димитров.

По наша информация веднага след протеста пускането на водата е станало факт. Час след него кметът на Алцек Акиф Салим е информирал кмета на Община Добричка Соня Георгиева, че водоподаването в селото е нормално.

http://dobrudjatv.net/novina/hitovo-i-alcek-izlqzoha-na-protest-zaradi-bezvodieto/8953

предишна
 • Стожер
  24° C
  предимно облачно
 • Победа
  24° C
  предимно облачно
 • Карапелит
  23° C
  предимно облачно
 • Овчарово
  24° C
  предимно облачно
 • Ведрина
  24° C
  предимно облачно
следваща
#
#
Нагоре