Въпреки пандемията от COVID-19, в община Добричка са събрани повече собствени приходи, посочва кметът Соня Георгиева

21.02.2022

ЮЛИЯНА ХРИСТОВА

20.02.2022 10:30

 (БТА)

Пандемията от COVID-19 не е повлияла на приходите на община Добричка през 2021-ва като в общинския бюджет са акумулирани 5,465 млн. лева собствени средства или с около 1,020 млн. лева повече спрямо предходната година. Това информира кметът Соня Георгиева в отчета за управление на общината, който ще бъде разгледан на предстоящото заседание на Общинския съвет.

Постигнатите собствени приходи са 98 на сто от годишния план. С най-голям дял в приходите от имуществени данъци са данъкът при придобиване на имущество - 52 на сто, посочва кметът.

Населените места в община Добричка са от нисък функционален тип, поради което данъчната оценка на имотите е ниска и всяка година спада с отчитане на коефициента на овехтяване, на инфраструктурата, местоположението и др., коментира Георгиева. Според кмета данъчните оценки, които не са актуализирани от 1997 година, трябва да се променят в динамичния пазар на имоти или данъчното облагане в този сектор занапред да не почива на данъчни оценки. Кметът припомня, че Националното сдружение на общините в република България е инициатор на законодателна промяна в тази посока и, ако това стане, общината може да очаква в следващите години повече приходи от имоти.

https://www.bta.bg/bg/news/bulgaria/regional-news/oblast-dobrich/223749-vapreki-pandemiyata-ot-covid-19%2C-v-obshtina-dobrichka-sa-sabrani-poveche-sobstve?fbclid=IwAR3ViMpeSSSmNEj2GGBcEUYKNNV4eGnd_1V-sQEkk62pi_8YiHAtFxXr3nM

предишна
 • Стожер
  27° C
  ясно небе
 • Победа
  27° C
  ясно небе
 • Карапелит
  27° C
  ясно небе
 • Овчарово
  27° C
  ясно небе
 • Ведрина
  27° C
  ясно небе
следваща
#
#
Нагоре