Кметове се жалваха на министъра: Изсякоха горите, а дърва за населението няма (ВИДЕО)

21.06.2022

20.06.2022 г. 15:20:47 ч. / ИА Добруджа

Кметове и кметски наместници от Община Добричка се жалваха пред министъра на земеделието Иван Иванов, че няма достатъчно дърва за населението. Въпросът повдигна секретарят на Общината Дико Иванов, който живее във Владимирово, по време на посещението на министъра в село Ловчанци в събота.

По думите му, хората всеки ден наблюдават как гората се изсича и камионите изнасят дървесина, а в същото време дърва за хората няма. „На територията на Община Добричка са 68 населени места. Над 80 процента от домакинствата се отопляват на дърва. Обикновено това са месеците, в които хората се запасяват, но в момента доставката на дърва зацикли. Едва 4-5 семейства успяха да се снабдят с дърва, а останалите всеки ден питат мен, защо няма дърва“, посочи Дико Иванов.

Министър Иванов подчерта, че ангажимент първо на Общината е да осигури дърва на хората по предоставените от кметовете списъци, но тъй като Община Добричка няма общинска гора, то ангажиментът е на Държавно горско стопанство. Предоставените от горските стопанства цени на дървата са най-ниски и без конкуренция, посочи министърът.

Директорът на Горското в Добрич инж. Цанко Николов обясни, че тази година са отделели 5 хиляди кубика за снабдяване на населението, докато през миналата са били 2 хиляди. Въпреки че и това количество е недостатъчно и предприятието няма капацитет и възможност да бъдат задоволени всички нужди на населението. Въведени са и други възможности – закупуване на дърва директно от гората. Освен това горското стопанство е изградило склад за нарязана и нацепена дървесина, посочи инж. Николов.

68 населени места, средно по 500 кубика на населено място, означава, че са ни необходими около 34 хиляди кубика дърва. Горското стопанство няма как да достави такова количество, добави кметът на Паскалево Живко Желев.

Министърът на земеделието ангажира директора на Държавно горско стопанство в близките дни да му представи по списъците, предоставени от кметовете и кметските наместници, график за снабдяване с дърва на населението.

https://dobrudjabg.com/novina/kmetove-se-jalvaha-na-ministyra-izsqkoha-gorite-a-dyrva-za-naselenieto-nqma-video-/79434

предишна
 • Стожер
  19° C
  ясно небе
 • Победа
  19° C
  ясно небе
 • Карапелит
  18° C
  ясно небе
 • Овчарово
  19° C
  ясно небе
 • Ведрина
  19° C
  ясно небе
следваща
#
#
Нагоре