КАКВО Е РЕЦИКЛИРАНЕ?

Рециклиране означава нещо да се използва пак. Вестниците могат да се използват за направата на нови вестници. Алуминиевите кенове могат да се използват за направата на нови алуминиеви кенове. Стъклените буркани могат да се използват за направата на нови стъклени буркани.

ЗАТВОРЕН ЦИКЪЛ НА РЕЦИКЛИРАНЕ

Затворен цикъл на рециклиране е превръщането на стар продукт в същото нещо отново. Например, превръщането на старите алуминиеви кенове в нови алуминиеви кенове или старите стъклени буркани в нови стъклени буркани.

Превръщането на кофичките от кисело мляко в саксии за цветя не е затворен цикъл на рециклиране, защото се изработва друг продукт.

Затвореният цикъл на рециклиране е идеален, защото вече има пазар за рециклирания продукт. Не е нужно производителите да се надяват, че хората ще купуват алуминиеви кенове - те знаят, че ще е така. Това, обаче, може да не е вярно за саксиите от рециклирана пластмаса.

Хайде да видим някои от ползите от рециклирането.

Рециклирането спестява място на сметището.

По-голямата част от отпадъците се извозва на сметище и се закопават там. Какво лошо има в това? Ами, това е скъпо и обикновено възникват спорове при изграждането на нови сметища или строежа на нови заводи за изгаряне (инсинератори). Рециклирането е един начин да се намали количеството отпадъци, постъпващи на сметището.

Рециклирането може да намали разходите за обезвреждане на отпадъците.
Отърваването от отпадъците не е безплатно. Боклукчийските камиони плащат, за да разтоварят на сметището. Плащането се нарича такса за депониране и се изчислява върху теглото или обема на боклука. Рециклирането снижава разходите на сметището, защото то приема по-малко отпадъци.

Рециклирането може да спести енергия.

Почти винаги енергията, необходима за направата на нещо от рециклирани материали е по-малко, отколкото ако то се направи от нови. Използването на рециклиран алуминиев скрап за направата на нови алуминиеви кенове, например, изисква 95% по-малко енергия отколкото при направата им от боксит (рудата-суровина за добиване на алуминий). Едно изключение от това правило са пластмасите. Понякога трябва повече енергия за рециклирането на пластмасата, отколкото при използването на нов материал.

Рециклирането спестява природни ресурси.

Природните ресурси са богатства вежливо предоставени ни от майката-природа. Природните ресурси включват земя, растения, минерали и вода. Като използваме материалите повече от веднъж, ние запазваме природните ресурси. В случая с хартията, рециклирането запазва дървета и вода. Правенето на хартия от рециклиран материал спасява до 17 дървета и използва 50% по-малко вода.

Рециклирането може да намали замърсяването на въздуха и водите.
Използването на алуминиев скрап вместо боксит за направата на нови алуминиеви продукти намалява замърсяването на въздуха и водата с 95%. Ако искате да направите нещо за околната среда - рециклирайте алуминиевите кенове!

Рециклирането създава работни места.

Изчислено е, че рециклирането създава почти пет пъти повече работни места от обезвреждането на отпадъци. Рециклирането изисква фирми, които да събират, да извозват и да преработват рециклируемите материали, както и фирми, които да произвеждат продукти от рециклирани материали. Хората, ангажирани в рециклиращата промишленост са работници в сортиращите инсталации, шофьори на камиони, търговци, работници в преработващите предприятия, инженери или химици.

Източник на информацията: http://www.ecopack.bg/

предишна
  • Стожер
    23° C
    облачно
  • Победа
    23° C
    облачно
  • Карапелит
    23° C
    облачно
  • Овчарово
    23° C
    облачно
  • Ведрина
    23° C
    облачно
следваща
#
#
Нагоре