Започва кърпене на пътя Добрич – Житница, основен ремонт – най-рано догодина

28.06.2022

 By Pro News Dobrich  27.06.2022  No Comment

На 4 юли ще започне изкърпването на дупките по пътя Добрич – Козлодуйци – Лясково – Житница, заради лошото състояние на който на 15 юни излязоха на протест жителите на осем села от община Добричка. Основният му ремонт обаче може да започне най-рано през 2023 година. Това стана ясно на среща с народните представители от Осми добрички избирателен район, инициирана от кмета на Общината Соня Георгиева. Присъстваха петима от шестимата депутати, с изключение на д-р Хасан Адемов, областният управител Галин Господинов, представители на Областно пътно управление, кметове на села.

Соня Георгиева припомни, че заради лошото състояние на пътя протести имаше и през 2016 и през 2018 година. Тя посочи, че хората от осемте села са изключително изнервени и вече са готови на крайни действия – да затворят важни пътни артерии в област Добрич и на гражданско неподчинение. Кметът се обърна към всички депутати без значение от политическата им принадлежност и ги помоли за пряка ангажираност и съдействие проблемът да бъде решен по най-бързия начин.

Народните представители и областният управител заявиха, че многократно са поставяли въпроса за нуждата от ремонт на пътния участък – пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството, пред Областно пътно управление /ОПУ/ и Агенция „Пътна инфраструктура”. Депутатът от Мая Димитрова информира, че пътят Добрич – Козлодуйци – Лясково – Житница е бил проектиран, но за текущ ремонт, а не за основен, от какъвто има нужда. Тя е получила отговор от бившия министър Гроздан Караджов, че за въпросния пътен участък се предвижда да бъде обявена обществена поръчка за избор на изпълнител за проектиране и строителство на основен ремонт. Това щяло да стане през втората половина на годината.

Днес началникът на ОПУ-Добрич Георги Стратиев информирал Димитрова, че на 4 юли ще започне запълване на дупките, за да има нормална проходимост на пътя. От фирмата-изпълнител й казали, че това може да стане и по-скоро.

Кой е възложил рециклаж, след като пътят Добрич – Козлодуйци – Лясково – Житница е за основен ремонт, попита Соня Георгиева представителите на ОПУ. И означава ли, че има някаква административна или друга грешка при самото възлагане на обществена поръчка. Инж. Михаил Петров от ОПУ обясни, че проектирането е било за превантивен ремонт и е възложен по договора за ТРП. Проверки от Дирекция „Национален строителен контрол” /ДНСК/ за вида на строителството установили, че някои обекти са изпълнявани като основен ремонт, а са минавали като превантивен. Писмо на ДНСК определило кое е основен ремонт, кое превантивен. На база на него два проекта, единият от които за пътя Добрич – Козлодуйци – Лясково – Житница, са прехвърлени в графата основни ремонти. Това налагало обявяването на нова обществена поръчка.

За този път до 2020 година има изразходвани за кърпежи 1.5 милиона лева, каза инж. Петров. По думите му от тогава насам са закъпвани само единични дупки, но машинни кърпежи те са изпълнявани. Припомни, че пътят Добрич – Козлодуйци – Лясково – Житница е бил предвиден за основен ремонт в програмата на правителството за ремонти през 2020 година. „След като минаха проверките пътят увисна, падна в канала”, каза представителят на ОПУ.

Депутатът Деница Сачева обясни, че за основен ремонт на пътя Добрич – Козлодуйци – Лясково – Житница ще се чака финансиране през 2023 година и че такава е съдбата на още няколко проекта. Припомни, че са били подадени общо седем проекта за област Добрич  по време на 45-ото Народно събрание – за околовръстния път на Добрич, Каварна – Българево, Генерал Тошево – Кардам, Добрич – Албена, Добрич – Силистра, Добрич – Житница и Шабла – Българево. Обясни, че ремонтите на някои от тях са в по-напреднала фаза на изпълнение, въпреки че е трябвало да бъдат завършени през май, но това не е станало тъй като не се е стигнало до споразумение за индексация на цените за строителните компании.

Още като видяхме този път стана ясно, че той не може да стане с текущ ремонт, заяви народният представител Ивайло Христов. Той обясни, че разликата между текущ ремонт и основен, от какъвто се нуждае участъкът Добрич – Козлодуйци – Лясково – Житница, не е в проценти, а в пъти и нищо не може да се ускори, защото се касае за много по-голяма сума от тази, която е заложена в момента.

https://pronewsdobrich.bg/2022/06/27/zapochva-karpene-na-patya-dobrich-zhitnitsa-osnoven-remont-nay-rano-dogodina/

предишна
  • Стожер
    7° C
    облачно
  • Победа
    7° C
    облачно
  • Карапелит
    7° C
    облачно
  • Овчарово
    7° C
    облачно
  • Ведрина
    7° C
    облачно
следваща
#
#
Нагоре