Първа копка на нова детска градина в добричкото село Стефан Караджа

29.06.2022

 29.06.2022 г. 12:08:51 ч. / ИА Добруджа

С първа копка днес стартира работата по изграждането на нова сграда на детската градина в село Стефан Караджа, община Добричка. Още в бюджета на 2021 г. бяха заложени средства за реализирането на тази идея, която обсъждаме още от 2019 г. Наложи се през 2022 г. да се актуализира сумата, необходима за градежа. Така средствата, които ще инвестира Община Добричка сега са 345 000 лв., каза на официалната церемония кметът на община Добричка Соня Георгиева. Тя обясни, че състоянието на настоящата сграда е много лошо, а близостта на селото до Добрич привлича интерес сред младите семейства и част от тях решават да живеят Стефан караджа. Наш дълг е да осигурим нова сграда, където да има добри условия за грижа и възпитание на малките деца, чийто брой очакваме наесен да се увеличи, заяви кметът.

Сградата, която е проектирана за една детска група, ще бъде едноетажна със застроена площ 268 кв. м., като за занималнята са предвидени 110 кв. м. Проектирани са и необходимите обслужващи помещения –кухненски блок, здравен кабинет и методичен кабинет за директор и учител. Строителните дейности ще се реализират от „Монолит“ ООД, представлявано от Камен Добрев. Крайният срок за приключване на работата по новото детско заведение в Стефан Караджа е 1 ноември. В бюджета за 2023 г. ще бъдат заложени средства за оборудване и обзавеждане на детската градина. Очакванията са децата да бъдат преместени в новата сграда в рамките на същата година, уточни Соня Георгиева.

20 са децата, които в момента посещават детската градина, но наесен ще бъдат приети още 7 и тъй като 3 деца ще бъдат изписани, броят на възпитаниците ни след 15 септември ще бъде 24, каза Марияна Добрева – директор на детската градина в с. Стефан Караджа. Старата сграда, която използваме и до днес, е строена още по румънско време. Част от зданието е от кирпич, а останалата е достроявана през годините. Условията не са добри и новината, че ще се настаним в нова сграда е много добра за екипа и за децата, заяви директорът.  Възпитаниците на детската градина са основно от село Стефан Караджа, но има и едно дете от град Добрич и две деца от с. Генерал Колево.

https://dobrudjabg.com/novina/pyrva-kopka-na-nova-detska-gradina-v-dobrichkoto-selo-stefan-karadja/79657

предишна
  • Стожер
    11° C
    разкъсана облачност
  • Победа
    11° C
    разкъсана облачност
  • Карапелит
    13° C
    предимно ясно
  • Овчарово
    11° C
    разкъсана облачност
  • Ведрина
    11° C
    разкъсана облачност
следваща
#
#
Нагоре