Българо-румънско учение за действия при бедствия ще се проведе в община Добричка

30.08.2022

 By Pro News Dobrich  29.08.2022  No Comment

Двудневна тренировъчната симулация за пресъздаване на спасителната ситуация и учение за предотвратяване на кризи ще се проведе днес и утре на територията на Община Добричка. Тя е на тема „Гасене на горски пожар в района на с. Одринци, община Добричка, с опасност за навлизане в селото, издирване на автомобил, паднал в язовира, вследствие на катастрофа, причинена от задимяването, и спасяване на бедстващи рибари след инцидент с блъснала се в кулата на язовира лодка“.

Тренировка и симулация ще се осъществят с оборудване за сигурност, закупено по проект „Съвместно управление на риска и партньорство в трансграничен регион „Кълъраш – Добрич“. Партньори по проекта са Община Добричка (България) в партньорство с Инспекторат за извънредни ситуации на окръг Кълъраш “Барбу Щирбей” (Румъния).

Симулационното упражнение ще даде възможност да се повишат знанията, уменията и практическите навици на служителите за реагиране при пожари, бедствия и извънредни ситуации. Както и да се тестват създадените процедури за съвместна намеса между Република България и Република Румъния. То ще позволи на партньорите да приложат на практика разработените по проекта стратегии и план за действие. То  е важна стъпка, за да се прецени настоящото състояние на готовност и да се подобри там, където това е необходимо. При учението ще се извърши проверка на уменията за работа с оборудването, закупено по  проекта.

В учението ще участват Община Добричка, Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) чрез Националния оперативен център (НОЦ);  Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Добрич (РДПБЗН) – чрез Оперативния център (ОЦ); Областна дирекция на МВР (ОДМВР) – Добрич;  Филиал за спешна медицинска помощ – Добрич. От румънска страна ще участва Инспекторат за извънредни ситуации на окръг Кълъраш “Барбу Щирбей” (Румъния) (ISUJ)  – Оперативен център (ОЦ).

https://pronewsdobrich.bg/2022/08/29/balgaro-rumansko-uchenie-za-deystvia-pri-bedstvia-shte-se-provede-v-obshtina-dobrichka/

предишна
  • Стожер
    23° C
    ясно небе
  • Победа
    23° C
    ясно небе
  • Карапелит
    22° C
    ясно небе
  • Овчарово
    23° C
    ясно небе
  • Ведрина
    23° C
    ясно небе
следваща
#
#
Нагоре