Пожарникари и техника от Румъния се включват в учение край язовир Одринци

30.08.2022

 By Pro News Dobrich  29.08.2022  No Comment

Десетчленен екип от ръководния състав на Инспектората за извънредни ситуации на окръг Кълъраш “Барбу Щирбей” (Румъния) пристигна днес в Добрич. Той е воден от полковник Йонел Рушкаряну – заместник главен инспектор. У нас те участват в полево учение „DOBRUDZHA 22”. То се осъществява по проект „Съвместно управление на риска и партньорство в трансграничен регион „Кълъраш – Добрич“ по програма за трансгранично сътрудничество по програма INTERREG V-A Румъния – България 2014 – 2020.

Учението се основава на сценарий за горски пожар и последствията от него, към които трябва да се приложат уменията за справяне с извънредни ситуации чрез използване на придобитото по проекта оборудване. Според сценария в условията на усложнена пожарна ситуация в региона на Добрич – три големи горски пожара в околностите на Генерал Тошево, Тервел и Балчик, налага използването на сили и средства не само на РДПБЗН-Добрич, но и на привлечени допълнителни сили и средства от РДПБЗН – Шумен, Варна и Силистра. Сценарият предвижда деца, играещи в горска местност до язовир Одринци, да предизвикат нов пожар, който се разраства към селото и язовира, където се намират множество рибари. РСПБЗН-Добрич започва гасенето на пожара, но съобщава, че той се разраства бързо и застрашава движението по пътя между с. Одринци и с. Ведрина.  Развиващият се пожар заплашва да достигне в следващите часове до къщи в с. Одринци, където има застрашени възрастни хора. Вследствие на силното задимяване на язовира възниква инцидент в близост до брега с малка лодка, която се блъска в кулата на язовира, при което бедстват двама рибари. Същевременно се установява, че автомобил е паднал в язовира заради загуба на ориентация, вследствие на задимяването. Поради липсата на достатъчно свободни пожарникарски екипи в страната, които да бъдат изпратени на мястото на пожара, РДПБЗН-Добрич иска съдействие от Република Румъния, съгласно съвместният план за намеса.

Ще бъдат отработени действия за гасене на пожара и спасяване на бедстващите хора.

От там се включват допълнителни сили от ИИС окръг Кълъраш – 7 пожарникари с 1 пожарен автомобил и 1 работен автомобил с мотопомпа, които ще пристигнат в утрешниия ден, когато ще е практическата част на учението.

Днес, в рамките на теоретичната част, беше установен информационият поток между РДПБЗН-Добрич и ISUJ-Кълъраш Румъния. Проведе се брифинг с ръководителите от двете страни в учението. Както и разузнаване на обектите, където утре ще се осъществи теренното учение.

В дейностите днес участваха Румяна Иванова – заместник кмет на Община Добричка; главен инспектор Тихомир Катранджиев – началник на сектор „Пожарогасителна и спасителна дейност” към РДПБЗН, ръководител на учението, полковник Йонел Рушкаряну – заместник главен инспектор в  Инспекторат за извънредни ситуации на окръг Кълъраш, ръководител на учението от румънска страна; Мима Митева от Центъра за Спешна медицинска помощ, Иван Иванов – от Областната дирекция на МВР Иван Иванов.

На работна среща партноьрите обсъдиха и следващите съвместни дейности по проекта, една от които е аналгично учение, което ще се проведе в Румъния през октомври.

https://pronewsdobrich.bg/2022/08/29/pozharnikari-i-tehnika-ot-rumania-se-vklyuchvat-v-uchenie-kray-yazovir-odrintsi/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

предишна
  • Стожер
    12° C
    облачно
  • Победа
    12° C
    облачно
  • Карапелит
    12° C
    облачно
  • Овчарово
    12° C
    облачно
  • Ведрина
    12° C
    облачно
следваща
#
#
Нагоре