Разиграха гасене на голям пожар и спасяване на бедстващи край язовир Одринци

30.08.2022

 30.08.2022 г. 13:12:05 ч. / Михаил Добромиров

Симулация на гасене на горски пожар и спасяване на бедстващи, бе разиграна днес в района на язовир Одринци. Българо-румънското полево учение „DOBRUDZHA 22”, се състоя в рамките на проект „Съвместно управление на риска и партньорство в трансграничен регион „Кълъраш – Добрич“, финансиран по програма за трансгранично сътрудничество по програма INTERREG V-A Румъния – България 2014 – 2020. Проектът се изпълнява от Община Добричка (България) в партньорство с Инспекторат за извънредни ситуации на окръг Кълъраш (Румъния).

Според сценария на симулацията, в условията на усложнена пожарна ситуация в региона на Добрич с няколко пожара, налага използването на сили и средства не само на РДПБЗН-Добрич, но и помощ от съседните области – Шумен, Варна и Силистра. Пожарът е предизвикан от деца, играещи в горска местност до язовир Одринци, като огънят се разраства към селото и язовира, където се намират множество рибари. Добричките пожарникари започват гасенето на пожара, но се оказва, че той се разраства бързо и застрашава движението по пътя между с. Одринци и с. Ведрина.  Развиващият се пожар заплашва да достигне в следващите часове до къщи в Одринци. Поради липсата на достатъчно свободни пожарникарски екипи в страната, които да бъдат изпратени на мястото на пожара, РДПБЗН-Добрич иска съдействие от Република Румъния, съгласно съвместният план за намеса. Пристига екип на Инспектората за извънредни ситуации от окръг Кълъраш, който включва 7 пожарникари с 1 пожарен автомобил и  автомобил с мотопомпа.

Вследствие на задимяването, автомобил е паднал в язовира заради загуба на ориентация. Инцидент възниква и в близост до брега с малка лодка, която се блъска в кулата на язовира, при което бедстват двама рибари.

При учението бе използвано оборудването, закупено по  проекта, обясни за медийна група „Добруджа“  гл. инспектор Тихомир Катранджиев – началник на сектор „Пожарогасителна и спасителна дейност” към РДПБЗН, който е ръководител на учението. Днес бяха използвани бензинов електрогенератор, дрон, специализирано противопожарно и аварийно-спасително оборудване и надуваема лодка с извънбордов двигател.

Общо 40 души от българските и румънски институции, участваха в мащабното учение. Това е трето голямо учение с участието на служители на РД ПБЗН-Добрич за тази година, като най-голямото бе през май в Албена, посочи гл. инспектор Катранджиев.

 Репортаж на Михаил Добромиров и Стефан Калев

Виж видеото

https://dobrudjatv.net/novina/razigraha-gasene-na-golqm-pojar-i-spasqvane-na-bedstvashti-krai-qzovir-odrinci/9644?fbclid=IwAR2rHSBcXN3eClvqhDXFcEihiu6BBMTZH8HtH0m4mg_vphxU1eKJmlHaxfQ

предишна
  • Стожер
    14° C
    облачно
  • Победа
    14° C
    облачно
  • Карапелит
    13° C
    облачно
  • Овчарово
    14° C
    облачно
  • Ведрина
    14° C
    облачно
следваща
#
#
Нагоре