Проливният дъжд нанесе щети по инфраструктурата в Община Добричка (ВИДЕО)

05.09.2022

 05.09.2022 г. 13:37:04 ч. / ИА Добруджа

116 л./кв.м. дъжд е паднал в нощта на петък срещу събота в Бранище, съобщи кметът на Община Добричка Соня Георгиева. Няма пострадали хора, но се е наложило евакуирането на живеещите в две наводнени къщи в селото.

Сигнал за наводнение е подаден в Община Добричка от кмета на Бранище в петък, в 23.40 часа, обясни Соня Георгиева. Тя веднага е отишла на място, както и екипи на ОД на МВР и на Регионална дирекция Пожарна безопасност и защита на населението. Приливната вълна, идваща от пътя Стожер – Добрич, е заляла моста по главния път в Бранище, стадиона и фирми в района. Сред закъсалите на моста превозни средства е имало и автобус, превозващ работници от Албена към Добрич, чийто шофьор не се е съобразил с предупрежденията на МВР и ПБЗН и се е врязал във водата, обясни Соня Георгиева. Наложило се е пътниците да бъдат евакуирани с помощта на пожарната, след което да бъде извикан друг автобус от Добрич, който да ги извози.

По-късно същата нощ Соня Георгиева е посетила Драганово, Опанец и Богдан, където два моста са били залети с вода и кал.

В неделя е започнало почистване на калната маса, като днес дейностите продължават в село Бранище. Екип на Община Добричка ще извърши опис на щетите по инфраструктурата, за да се направи искане към Междуведомствената комисия към Министерски съвет за необходимите средства за възстановяване.

Освен двете в Бранище, една наводнена къща е имало и в село Стефаново. Всички евакуирани са били настанени при свои близки.

Всички пътища вече са проходими, с изключение на този от Добрич към Богдан покрай лозята и на улицата, която води към вилната зона на Бранище.

Кметът на Община Добричка изказва благодарност на служителите на МВР и ПБЗН, на кмета на Бранище и на доброволците, които цяла нощ са помагали на закъсали автомобили и при евакуацията на хора.

„Срещу природата много трудно може да се реагира. Каквото е необходимо от страна на институциите беше свършено. Призовавам в такива ситуации хората да постъпват разумно, за да предпазят своя живот, а и да не застрашават този на своите съграждани“, заяви Соня Георгиева.

Репортаж на Димитър Узунов и Стефан Калев

Виж видеото

https://dobrudjabg.com/novina/prolivniqt-dyjd-nanese-shteti-po-infrastrukturata-v-obshtina-dobrichka-video-/81253

предишна
  • Стожер
    12° C
    предимно облачно
  • Победа
    12° C
    предимно облачно
  • Карапелит
    12° C
    предимно облачно
  • Овчарово
    12° C
    предимно облачно
  • Ведрина
    12° C
    предимно облачно
следваща
#
#
Нагоре