Община Добричка отбеляза 106 години от Добричката епопея

07.09.2022

 АЛЕКСАНДРА АНТОНОВА

Община Добричка отбеляза 106 години от Добричката епопеяОбщина Добричка отбеляза 106 години от Добричката епопея

Снимки: Александра Антонова

С. КОЗЛОДУЙЦИ, ОБЩ. ДОБРИЧКА, 

07.09.2022 12:24

 (БТА)

Община Добричка отбеляза тържествено 106 години от Добричката епопея при Мемориала в памет на загиналите от VI пехотна Бдинска дивизия край с. Козлодуйци. Честването започна със заупокойна молитва в памет на героите, дали живота си за свободата на Добруджа.

 

„Вярвам, че за много от нас честването на годишнината на драматичните септемврийски дни на 1916 година тук, в тези земи, съхранени за поколенията с ореола на Добричката епопея, е не просто задължение, а потребност - потребност да се завръщаме към корена си, към миналото си, към опитността на предците ни. Потребност да отстояваме свободата си, независимостта си като общност и да се връщаме там, в онези времеви измерения, в които те са били не само национална кауза, но и жизнено необходими. Били са стремежът на хиляди, за които честта и достойнството са осмисляли жизнения път“, обърна се към присъстващите кметът на Община Добричка Соня Георгиева.

„И макар че времето неизбежно изпепелява емоциите, когато честваме събитие като Добричката епопея, преосмисляно в продължение на 106 години, ние не адмирираме само фактите, победите и печелившите военни стратегии. Ние адмирираме жертвоготовността и светлата саможертва на всеки, който е защитавал българските земи и нашето бъдеще тук, в безкрая на Добруджа“, каза още тя. 

Цветя и венци поднесоха Соня Георгиева, областният управител на Добрич Здравко Здравков, председателят на Добричкия общински съвет д-р Ердинч Хаджиев, Военноморските сили на Република България, Военно окръжие – Добрич, общински съветници, представители на политически парти и граждани.

https://www.bta.bg/bg/news/bulgaria/323738-obshtina-dobrichka-otbelyaza-106-godini-ot-dobrichkata-epopeya?fbclid=IwAR0_ojzrGLYZQphqdCIY29IoGNKkx67PvvpOcB00eGcQvG27BxdsbPL-UFE

предишна
  • Стожер
    19° C
    облачно
  • Победа
    19° C
    облачно
  • Карапелит
    19° C
    умерен дъжд
  • Овчарово
    19° C
    облачно
  • Ведрина
    19° C
    облачно
следваща
#
#
Нагоре