МОДЕРНИЗИРАХА ЧИТАЛИЩАТА В СЕЛАТА ЧЕРНА И ЛОВЧАНЦИ ПО ТРАНСГРАНИЧЕН ПРОЕКТ

08.09.2022

 08.09.22, 10:56 часа    Преглеждания: 73  Калояна Донева  Коментирай

Приключиха дейностите по проект “Хършова - Добричка, Заедно по красивия път на устойчивото развитие чрез трансгранична култура“, финансиран от програма INTERREG V A Румъния – България. Финансовият принос на ЕС по проекта е 1 199 154,49 евро.

Целта на проекта е да се съживи трансграничния регион, като се стимулира развитието на туризма и опазването на културното наследство на историческaта област, в която съществуват две нации (Румъния и България).

По проекта са изпълнени инвестиционни дейности, които превърнаха  фолклорния фестивал "Песни и танци от слънчевa Добруджа" край село Дебрене в община Добричка в трансгранична проява, привличаща интереса на ценителите на автентичния фолклор и зад граница.

Модернизирани са читалищата  в село Черна и в село Ловчанци ( община Добричка) и  Домът на културата в Хършова, в който се постави началото на трансграничен фестивал "Добруджа с елек и престилка".

Разработени са Обща стратегия за културен туризъм в трансграничния район Констанца -Добрич и четири трансгранични маршрута, в които са включени 51 обекта от окръг Констанца и 121 обекта от област Добрич. Те допринасят за опазването и популяризирането на културното наследство и за насърчаване на културния обмен между Румъния и България.

За задоволяване на туристическия интерес към четирите маршрута са обучени румънски и български екскурзоводи и са издадени множество промоционални материали.

За изпълнение на дейностите по проекта община Добричка проведе 19 обществени поръчки и сключи 29 договора с изпълнители на обща стойност 1151293 лева.

https://www.dobrichonline.com/novini/71492/modernizirakha-chitalishchata-v-selata-cherna-i-lovchantsi-po-transgranichen-proekt

предишна
  • Стожер
    10° C
    предимно облачно
  • Победа
    10° C
    предимно облачно
  • Карапелит
    9° C
    предимно облачно
  • Овчарово
    10° C
    предимно облачно
  • Ведрина
    10° C
    предимно облачно
следваща
#
#
Нагоре