Кметът на Община Добричка с изявление по повод сградата на закритото училище в Бенковски (ВИДЕО)

01.12.2022

 30.11.2022 г. 17:32:47 ч. / ИА Добруджа

Кметът на Община Добричка Соня Георгиева направи изявление в края на днешното заседание на Общинския съвет. Поводът се оказа събитие от преди десетина дни в село Бенковски. Събитие, което получи публичност първо във фейсбук профила на един народен представител, а след това съвсем не случайно беше популяризиран чрез сайта на една медия, каза Георгиева, като цитира заглавието на статията „ДПС възражда за нов живот училището в Бенковски“.

Научих че училището в село Бенковски се превръща в събирателен център с помощта на ДПС и местните хора. Това са изявления, които не мога да подмина, заяви кметът. Тя обърна внимание, че в Бенковски има два пенсионерски клуба, младежки клуб и читалище. Има и сграда на училище, което беше закрито през 2016 година. Тя е публична общинска собственост.

В началото на годината съм изисквала от кметовете и наместници становища за управлението на сградите на закритите училища. На база техните предложения е изготвен доклад, като част от предложенията ще намерят отражение в Програмата за упарвление на общинската собственост за следващата година, обясни Георгиева. Тя отбеляза, че кметът на Бенковски е направил предложение сградата да бъде отдадена под наем. Би трябвало на всички да е ясно, че има строг ред за разпореждане с публична общинска собственост. Ако кметът на населението място не е наясно как се разпорежда с общинска собственост, то съветнциите, присъствали на събитието да знаят българските закони. Лицата, които заявяват, че са инициирали възраждането на училището в Бенковски или не познават правната материя и са напълно некомпетентни или много добре запознати с разпоредби, но живеят с усещането, че могат да бъдат над закона, заяви Георгиева.

В нашата община духът на етническата толерантност винаги е бил жив и винаги ще бъде жив и ако някой си мисли, че ще печели политически дивиденти и ще мобилизира електората си с акции на политическо противопоставяне, няма да успее.

Приветствам всяка инициатива, с която да се осигурят по-добри условия за живот в селата, но при спазването на закона. Затова искам да предложа на съветниците да се намери законов вариант за ползване на част от сградата на училището в Бенковски за нуждите на певческата група, въпреки че има и сграда на читалището, каза Георгиева.

Председателят на Общинския съвет д-р Ердинч Хаджиев не се съгласи, че има етническо противопоставяне. Няма такова нещо, никой не го е правил, каза д-р Хаджиев, като обърна внимание, че от 20 години е областен председател на ДПС.

Виж видеото

https://dobrudjabg.com/novina/kmetyt-na-obshtina-dobrichka-s-izqvlenie-po-povod-sgradata-na-zakritoto-uchilishte-v-benkovski-video-/83413

предишна
  • Стожер
    26° C
    предимно облачно
  • Победа
    26° C
    предимно облачно
  • Карапелит
    26° C
    предимно облачно
  • Овчарово
    26° C
    предимно облачно
  • Ведрина
    26° C
    предимно облачно
следваща
#
#
Нагоре