Добрички общински съвет прие план за интеграцията на деца от етническите малцинства

01.02.2024

 Про Нюз

Във връзка Стратегията за образователна интеграция на деца и ученици от етническите малцинства, утвърдена от министъра на образованието и науката общинските съветници от Добрички общински съвет приеха Общинска програма за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства за 2024 година.

Приложението на програмата е насочено към подобряване адаптивността и качеството на живот на целевите групи, нуждаещи се от социална подкрепа; мотивиране и стимулиране на хората в риск да се справят с проблемите си; активизиране на гражданското общество за толерантност и съпричастност към хората в неравностойно положение.

Според документа, Община Добричка поддържа устойчива политика за създаване на разнообразни и добри условия за развитие на децата и учениците посредством заниманията в свободното от учебни занятия време. Създадени са и условия за задържане на учениците до завършване на първи и втори етап на средно образование, паралелно с придобиване на квалификация по професия.

Образователната система в Община Добричка включва 30 детски градини в 30 населени места, от които една е с 3 групи, три са с по 2 групи, а останалите са едногрупови.

Общинските училища са 13, от които основните са 10, обедните са 2, а средното училище е едно. Общо 408 деца на възраст между 4 и 6 години подлежат на задължително обучение три години преди постъпване в първи клас. Първолаците през учебната 2023/2024 година са 98.

От необхванатите 90% са роми, които са се изселили през годината от България със семействата си.

Стратегическата цел на Общинска програма за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства за 2024 година е да гарантира осъществяване на процеса на интеграция на децата и учениците от етническите малцинства.

 

https://pronewsdobrich.bg/dobrichki-obshtinski-savet-prie-plan-za-integratsiyata-na-detsa-ot-etnicheskite-maltsinstva-p419883

предишна
  • Стожер
    11° C
    облачно
  • Победа
    11° C
    облачно
  • Карапелит
    11° C
    облачно
  • Овчарово
    11° C
    облачно
  • Ведрина
    11° C
    облачно
следваща
#
#
Нагоре