Стотици очертаха картата на България с хоро в Бранище (ВИДЕО)

27.05.2024

 ИА „Добруджа“

 

Юбилейното 10-то издание на хоротеката в Бранище се проведе в неделя на стадиона в селото. По традиция на събитието се играе най-голямото добруджанско хоро, като то следва очертанията на картата на България по целия терен и в него се включват всички присъстващи – нещо, което не е правено никъде другаде в страната.

С рекордно голямо за събитие в областта знаме на България започна този път хоротеката. Трибагреникът с размери 5 на 25 метра бе внесен на терена и развят от организаторите на събитието, начело с кмета на Община Добричка Соня Георгиева и кмета на Бранище Димитър Димитров.

Този уникален фолклорен празник е едно от значимите събития в културния календар на Община Добричка, сподели Соня Георгиева. Хоротеката в Бранище е единствената по рода си в България със своето хоро по контурите на картата на България, отбеляза тя. Кметът на Община Добричка добави, че всяка година популярността на празника нараства и привлича нови участници.

Хоротеката се наложи и превърна в традиция, тя получи популярност и признание във всички краища на България, заяви кметът на Бранище Димитър Димитров.

„Събитието има една единствена цел – да запазим магията на българското хоро. Хорото е магия, обич, емоция, заедност и сила, която може да ни обедини, като се хванем ръка за ръка. Това е едно своеобразно послание към големите политици, че само заедно, хванати ръка за ръка, може да изведем България от кризата”, отбеляза още Димитър Димитров.

Музикалната програма започна с изпълнения на 12 клуба за народни танци от областите Добрич, Варна и Силистра, и на училище „Св. Климент Охридски” от Добрич. Специалният гост на хоротеката този път бе народният певец Николай Славеев. Още едно голямо име - Калинка Вълчева, също се включи в празника.

https://dobrudjatv.net/novina/stotici-ochertaha-kartata-na-bylgariq-s-horo-v-branishte/11580

предишна
  • Стожер
    30° C
    предимно ясно
  • Победа
    30° C
    предимно ясно
  • Карапелит
    30° C
    разкъсана облачност
  • Овчарово
    30° C
    предимно ясно
  • Ведрина
    30° C
    предимно ясно
следваща
#
#
Нагоре