Училището в Стожер отбеляза с концерт 120-годишен юбилей

03.06.2024

 ИА „Добруджа“


Празничен концерт по случай 120 години от основаването на Основно училище „Христо  Ботев“ в с. Стожер , се състоя днес в местното читалище. Събитието бе кулминацията на честванията на годишнината, които започнаха още в началото на месеца.

В концерта под надслов „Училище наше на знания храм“, участваха възпитаници на училището.

Приветствие за празника от името на кмета на Община Добричка Соня Георгиева, поднесе заместник-кметът Румяна Иванова.

Празнуваме повече от век образователни и културни постижения, на създаване на трайни връзки, приятелства и спомени. През тези години училище „Христо Ботев“ се превърна в нещо повече от образователна институция. Това стана дом на вдъхновения извор за знания на много поколения, се казваше в поздрава.

Днес е била отворена капсулата на времето, която е била затворена от екипа на училището, отбелязал 105-ата годишнина, заяви директорът Станка Иванова и прочете посланието в него. Оказа се, че то съдържаше част от „Под Игото“ на Иван Вазов. Въпреки, че живеем в трудни времена, стремежът към знание не е угаснал. Той е предпоставка за светли бъднини, пишеше още в текста, завещан от преподавателския състав на училището преди 15 години. 

Училището е създадено през далечната 1904 г. То е дело на будни българи, начело с Йордан Бойчев,  които решават да построят специална училищна сграда, състояща се от две класни стаи и канцелария. Средствата са осигурени изключително от Йордан Бойчев, който искал да остави след себе си спомен за селото. Днешната сграда на училището е открита през септември 1972 г.и включва триетажна постройка, физкултурен салон, три открити спортни площадки и училищен парк.

Със своите 107 ученици училище „Христо Ботев” е най-голямото основно училище на територията на община Добричка.


https://dobrudjabg.com/novina/uchilishteto-v-stojer-otbelqza-s-koncert-120-godishen-iubilei/96918

 

предишна
  • Стожер
    30° C
    разкъсана облачност
  • Победа
    30° C
    разкъсана облачност
  • Карапелит
    30° C
    ясно небе
  • Овчарово
    30° C
    разкъсана облачност
  • Ведрина
    30° C
    разкъсана облачност
следваща
#
#
Нагоре