Стотици се събраха в село Владимирово за първия Фолклорен фестивал „Главанци“

03.06.2024

 ИА „Добруджа“

Първото издание на фолклорния фестивал „Главанци“ се състоя на 1 юни в село Владимирово. Събитието бе съчетано с празника на селото, който се отбелязва винаги в първата събота на юни. Празничен водосвет бе отслужен от отец Мариян и протоерей Стефан.

Стотици жители и гости от близо и далеч се събраха в центъра на селото, за да се насладят на изпълненията на участниците. Фестивалът, организиран от НЧ „Георги Тодоров – 1940г.“, имаше за цел да събере и покаже българския фолклор, съхранен с поколения назад в общността на главанците. В събитието се включиха над 10 състава и индивидуални изпълнители от селата Коларци, Карапелит, Соколово, град Варна, както представители на село Главан в област Стара Загора и село Главан в област Силистра. На финала на фестивалната програма се изявиха и самодейците от читалището във Владимирово.

Повечето от гостите бяха подготвили и традиционни главански ястия, които презентираха по време на празника.

Поздрав в началото отправи кметът на Община Добричка Соня Георгиева, която бе придружавана от заместник-кмета Румяна Иванова и председателя на Добрички общински съвет Георги Коев. Заместник-кметът Дико Иванов взе дейно участие в организацията, като се изяви на сцената като част от мъжката певческа група и представителния ансамбъл за автентичен фолклор към читалището във Владимиров.

Специален гост на празника бе Славеят на Добруджа Калинка Вълчева. Преди нея публиката се наслади на изпълненията на народните изпълнители Петър Петров и Румяна Милушева.


https://dobrudjabg.com/novina/stotici-se-sybraha-v-selo-vladimirovo-za-pyrviq-folkloren-festival-glavanci-video-/96970

предишна
  • Стожер
    30° C
    разкъсана облачност
  • Победа
    30° C
    разкъсана облачност
  • Карапелит
    30° C
    ясно небе
  • Овчарово
    30° C
    разкъсана облачност
  • Ведрина
    30° C
    разкъсана облачност
следваща
#
#
Нагоре