Сериозен отпор на обществено обсъждане за ветроенергиен парк в община Добричка (ВИДЕО)

13.06.2024

 ИА „Добруджа“

При изключително сериозно напрежение, явно несъгласие и отпор, от страна на присъстващите в залата, протече провелото се днес обществено обсъждане в община Добричка, във връзка с инвестиционното намерение за добив на вятърна енергия от страна на „ЗЛАТИЯ ГРИЙНЕН“ ЕООД гр. София. Процедурата касае землищата на 15 населени места  – Тянево, Божурово, Долина, Житница, Златия, Камен, Козлодуйци, Ловчанци, Лясково, Малка Смолница, Миладиновци, Росеново, Орлова могила, Самуилово и Смолница.

Инициирането на тази среща е във връзка с предварителни проучвания за изработване на проект за изменение на Общия устройствен план на община Добричка с инвеститора „ЗЛАТИЯ  ГРИЙНЕН“ ЕООД гр. София, който на предварителни срещи в общината представи своите намерения за изграждане на ветроенергиен парк на територията на няколко землища, каза в началото на срещата кметът Соня Георгиева. Тя уточни, че по предварителни намерения на инвеститора обследваните землища включват 326 656 дка, в това число земеделска територия 251 925 дка. Делът на земеделските земи е 77,14%. Отстоянието от населените места и урбанизираните към тях територии е 700 м., а  отстоянието на електрически проводи високо напрежение и от републиканската пътна мрежа е 300 м.

За мен най-важната дейност в този регион е земеделието и двете дейности не се изключват, заяви арх.Димитър Дончев - управител на фирмата.

Според калкулациите,извършени от фирмата, от земята за земеделски нужди трябва да бъде извадена територия под 0,3%. В това количество са включени както фундаментите и подходите към самия генератор, така и териториите за подстанциите. Що се отнася до хабитати, влизащи в Натура 2000 той заяви, че също е предвидено да се спазят всички необходими отстояния.

Предложението  на фирмата срещна сериозен отпор от страна на всички присъстващи в залата.

Не погребвайте земеделието в Добруджа, призова от трибуната председателят на земеделската кооперация в с. Владимирово Георги Христов. За добавената стойност на един декар, както и за въздействието на инфразвуците върху човешкото здраве поиска информация физикът Юлиян Михайлов от гр. Тервел.

Възникналото напрежение в залата на общинския съвет на община Добричка, провокирано от високият и агресивен  тон на размяна на реплики,  принуди кметът Соня Георгиева да  се намеси в процеса на обсъжданата тема и да поясни, че няма да подложа нито общината, нито общинския съвет на ситуация, в която да се наложи вземане на  решения, които могат да  застрашат територията, земеделския сектор и жителите на общината.

Има само предварителни намерения, няма нищо входирано и по никакъв начин няма да позволя да се наруши или застраши целостта на територията, бизнесът, както и жителите на общината, категорично заяви тя. Ако има настроения, които са против изграждането на този проект, при вече входирано намерение за частична промяна на общия устройствен план, това, което мога да направя и ми е позволено от закона, е да предизвикам местен референдум, заяви кметът на община Добричка.

На срещата присъстваха арх. Димитър Дончев -управител на фирмата, Тодор Губатов – акционер, адвокат Детелина Симеонова, инж. Евгения Стамова - координатор на проекта, инж. Пламен Семерджиев –експерт по околна среда, инж. Кострадин Батанов - геодезист, представители на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите, жители на общината и много други.

https://dobrudjabg.com/novina/seriozen-otpor-na-obshtestveno-obsyjdane-za-vetroenergien-park-v-obshtina-dobrichka-video-/97245

предишна
  • Стожер
    17° C
    ясно небе
  • Победа
    17° C
    ясно небе
  • Карапелит
    17° C
    ясно небе
  • Овчарово
    17° C
    ясно небе
  • Ведрина
    17° C
    ясно небе
следваща
#
#
Нагоре