Градинари от с. Одринци: Оранжерийните зеленчуци ще поскъпнат с 50-80%

08.11.2021

By Admin  07.11.2021  768  No Comment

От Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция преди дни алармираха, че браншът се намира в тежка ситуация заради безпрецедентния скок на цените на газа и другите енергоносители и нарасналите разходи за отопление и работна ръка.

„До момента държавата не взима абсолютно никакви мерки за подпомагане на сектор „Оранжерийно производство“, което е едно от най-скъпите производства в земеделския сектор и е пряко свързано с цените на газа и електроенергията през зимните месеци. На пазара ни през зимните месеци няма да има зеленчуци родно производство и българските граждани отново ще бъдат принудени да купуват  чужди такива“, се казва в писмо на Асоциацията до премиера и министрите на земеделието и финансите. Браншът иска освобождаване от акциза върху горивата като спасителна мярка.

Градинарите в добричкото село Одринци също са сериозно загрижени от ситуацията. Около двайсетина са хората в селото, които изкарват препитанието си с производство на зеленчуци.

„При всички положения продукцията на оранжериите, които са на отопление, ще поскъпне, няма друг вариант. Скочиха цените на дървения материал, газа, тока, няма как цената на зеленчуците да не се вдигне. По принцип градинарите са с много малка печалба, изкарват толкова, колкото да покрият разходите си и да остане нещо. Те не печелят толкова, колкото в други земеделски производства“, коментира Георги Градинаров.

Той смята, че оранжерийните зеленчуци ще поскъпнат най-малко с 50%.

В селото сега се садят салатки, лук, чесън, които ще излязат към Нова година, след това се залагат краставици и домати. Засега Градинаров не е чул някой от колегите му да е решил да затвори оранжериите си.

„Винаги е имало дъмпинг от вносни зеленчуци. За да се стимулира родното производство трябва да се въведе някаква регулация на вноса, малко протекционизъм е нужен. Трябва освен това да има повече стимули за нашите производители“, казва Градинаров.

Янка Маринова отглежда зеленчуци на открито и в оранжерии с площ два декара в Одринци. Отоплява оранжериите с дърва, а те много поскъпнаха. „1 тон дърва в момента е 220 лева, а разсадът без да се отоплява не става. Затова обмисляме дали въобще да го залагаме, или не. При тази цена как ще го отопляваш и каква цена ще му сложиш, за да се продава?“, пита тя.

Смята, че оранжерийните зеленчуци може да поскъпнат с 70-80%, за да има смисъл да се гледат. В оранжериите си тя отглежда домати, краставици, лук, спанак, репички, салати. От две-три години получава държавни субсидии. Не кандидатства по европрограмите, защото за нея не са изгодни. Колегите й са притеснени, защото вносът от Румъния, Турци и Гърция убива родното производство и бизнесът им малко по малко замира.

По данни на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция в този сектор в страната са заети над 15 000 души. Има опасност голяма част от тях да останат без работа.

https://pronewsdobrich.bg/2021/11/07/gradinari-ot-s-odrintsi-oranzheriynite-zelenchutsi-shte-poskapnat-s-50-80/

предишна
 • Стожер
  12° C
  облачно
 • Победа
  12° C
  облачно
 • Карапелит
  12° C
  облачно
 • Овчарово
  12° C
  облачно
 • Ведрина
  12° C
  облачно
следваща
#
#
Нагоре