Кметът на Община Добричка: Правителството да дофинансира бюджетите на общините

22.03.2022

 22.03.2022 г. 11:14:31 ч. / ИА Добруджа

Надявам се правителството да се намеси по отношение на растящата инфлация и да дофинансира бюджетите на общините, защото има опасност да не бъдат изпълнени инвестиционните програми, заяви кметът на Община Добричка Соня Георгиева по време на публичното обсъждане на бюджета за 2022 година. Тя даде пример с инвестиционната програма на Община Добричка, която е най-мащабната в историята на Общината, но разчетите по нея са правени в периода декември-януари и вече не са актуални. „При подобна инфлация, и днес да бяхме направили разчетите – утре няма да са актуални“, подчерта Георгиева.

Тя изрази надежда да бъдат намерени изпълнители по цените, които са заложени в инвестиционната програма. В противен случай – ще се наложи актуализация на бюджета. „Дано да не стигаме до тази ситуация и да редуцираме някои от обектите. Но, за съжаление, никой не може да предвиди каква ще бъде инфлацията. Ситуацията не зависи по никакъв начин от Общината и желанието ни да изпълни тази програма. Надявам се правителството да вземе отношение и да се намеси, като дофинансира бюджетите на Общините, защото този проблем не касае само нас, а всички общини в България“, подчерта Соня Георгиева.Тя даде пример със Закона за обществените поръчки (ЗОП), където в определени случаи може да бъдат анексирани договори на общините, сключени с изпълнители на определени цени, но невъзможни за изпълнение поради инфлацията. Въпросът е поставен от Националното сдружение на общините към Министерски съвет и Министерство на финансите и се очаква решение.

На въпрос на кмета на Паскалево, относно подмяната на водопровода в селата Бранище, Славеево и Батово, тя призна, че са проведени разговори с МРРБ и Общината има уверението, че ще получи допълнителни средства за подмяна на водопроводите. „Около 600 хиляди лева са необходими. Имаме проведена обществена поръчка, договорът е подписан под условие „ако намерим финансиране“, надявам се да го получим от МРРБ“, обясни кметът на общината.

https://dobrudjabg.com/novina/kmetyt-na-obshtina-dobrichka-pravitelstvoto-da-dofinansira-biudjetite-na-obshtinite/77089

предишна
 • Стожер
  22° C
  предимно облачно
 • Победа
  22° C
  предимно облачно
 • Карапелит
  21° C
  предимно облачно
 • Овчарово
  22° C
  предимно облачно
 • Ведрина
  22° C
  предимно облачно
следваща
#
#
Нагоре