Пъстра палитра от събития и празници в община Добричка на 1 март 2017 г.

28.02.2017
Читалищата, училищата и детските градини в община Добричка организират съвместни инициативи по повод Деня на мартеницата и Празника на самодееца и любителското художествено творчество. Празниците в детските градини на 1 март ще започнат с посрещане на Баба Марта и тържества.
Пъстра палитра от събития и празници в  община Добричка на 1 март 2017 г.

         Читалищата, училищата  и детските градини  в община Добричка  организират съвместни инициативи по повод Деня на мартеницата и Празника на самодееца и любителското художествено творчество.Празниците в детските градини на 1 март ще започнат с  посрещане на Баба Марта и тържества. Децата ще представят куклени етюди, драматизации, танцови изпълнения, резултат от работата  в детските ателиета по интереси по проект BG05M2OP001-3.001-0045-C02 „Детска академия за толерантност в община Добричка”. Червено-бели мартеници са подредени в изложбени кътове в читалищата, училищата и детските градини, към които са прикрепени пожелания за здраве, щастие, закрила срещу силите на злото. Ученици и учители  от начален етап организират в утрешния ден тържества под надслов „Баба Марта бързала, мартенички вързала“. Ще разкажат легенди за мартеницата, съвместно с читалищата ще завържат мартенички на самодейците и възрастните хора от пенсионерските клубове. Народно читалище–с.Ведрина ще зарадва с мартеници домуващите в Дома за възрастни хора „Вяра и милосърдие“ в селото. Народно читалище-Бранище ще окичи традиционното мартенско дърво, ще бъде посетена ДГ-Бранище, където с участието на певческата група ще посрещнат Баба Марта. В ОУ „Васил Левски“ село Хитово, ученици облечени като Пижо и Пенда ще разкажат на всички за традицията на 1 март, ще закичат родители и учители с мартеници с послания за здраве, благополучие и късмет. ОУ „Добри Войников“ село Победа организират благотворителен базар за мартеници в училището и пенсионерския клуб в село Победа до 02.03.2017г., ще участват в конкурс за мартеници  „ Дай бабо огънче“ в град Перник и ще изпратят мартеници за БТVМедия груп-„Актуални новини и събития“. Клуб „Фолклор на етносите“ от ОУ „Климент Охридски“ ще поздрави децата от ДГ-Смолница с кратка програма за Баба Марта и ще им подарят мартенички изработени от тях.

              Празниците в община Добричка на Първи март  са свързвани не само  с Баба Марта, която е символ на пролетта и носи пожелание за здраве, но и с  Деня на самодееца.Това е един чудесен празник за самодейците , които не жалят време и сили за да работят за запазването на българските традиции и обичаи в община Добричка. С много настроение  и положителни емоции всички самодейци, художествени колективи, танцови, певчески групи от 35 читалища ще отбележат с празнични концерт и тържества 1-ви Март- Деня на самодееца.

             „С почит и респект към Вашата всеотдайност и голяма любов към изкуството и към „всичко българско и родно” Ви поздравявам в днешния празничен ден и Ви пожелавам здраве и много вдъхновение“ –се казва в поздравителния адрес на кмета на община Добричка  към    всички читалища.

предишна
  • Стожер
    11° C
    облачно
  • Победа
    11° C
    облачно
  • Карапелит
    11° C
    облачно
  • Овчарово
    11° C
    облачно
  • Ведрина
    11° C
    облачно
следваща
#
#
Нагоре