120 години чества училището в с.Стожер

29.05.2024

Основно училище „Христо  Ботев“ в с. Стожер ще отбележи на 31 май 120 години от основаването си през далечната 1904 г. То е дело на будни българи, начело с Йордан Бойчев,  които решават да построят специална училищна сграда, състояща се от две класни стаи и канцелария. Средствата са осигурени изключително от Йордан Бойчев, който искал да остави след себе си спомен за селото. Днешната сграда на училището е открита през септември 1972 г.и включва триетажна постройка, физкултурен салон, три открити спортни площадки и училищен парк.

Програмата за празничните събития започна още на 13 май с рисунки на асфалт по тема „Училище на бъдещето“. На следващия ден се проведе състезание по волейбол за купата на Директора, последвано на 15 май от лекоатлетически крос. На 16 май в салона на читалището в с.Стожер учениците имаха възможност да наблюдават „Криворазбраната цивилизация“ , постановка на ДТ“Йордан Йовков“ по драматургията на Добри Войников.

Част от празничните инициативи бяха изнесените  уроци в средновековната крепост Червен, обл. Русе по Националната  програма „България-образователни маршрути“   и посещението на Зеления образователен център в Шабла.

За 21 май се проведе тържеството за края на учебната година в първи клас, флашмоб на следващия ден  22 май по обяд, а радио-предаване „Интервю с моя любим учител“  прозвуча на 23 май. Тогава бе и училищният спортен празник.

Изложба на тема „Училището вчера-училището днес“ с богат снимков материал от архива на учебното заведение ще бъде открита днес,  29 май от 10.30 ч, а половин час по-късно ще  бъдат наградени участниците в конкурса за рисунка и литературна творба „Училище наше“.

За празничния ден – 31 май е подготвен тържествен концерт под надслов „Училище наше на знания храм“ с начален час 11 ч.. На концерта приветствие ще поднесе кметът на Община Добричка Соня Георгиева.




предишна
  • Стожер
    30° C
    предимно ясно
  • Победа
    30° C
    предимно ясно
  • Карапелит
    30° C
    разкъсана облачност
  • Овчарово
    30° C
    предимно ясно
  • Ведрина
    30° C
    предимно ясно
следваща
#
#
Нагоре