Паметна плоча на загиналите във войните ще бъде открита в село Ново Ботево (ВИДЕО)

07.10.2022

 06.10.2022 г. 15:05:35 ч. / ИА Добруджа

Паметна плоча на загиналите във войните жители на село Ново Ботево ще бъде осветена и открита тази събота, 8 октомври, от 10.00 часа. Тя е дело на скулптора Христо Илиев и е поставена на сградата на кметското наместничество.

Идеята е на жителите на селото, които имат загинали близки във войните, обясни за медийна група „Добруджа“ кметският наместник Георги Атанасов. Той благодари за съдействието на Община Добричка, Областна управа и Министерство на отбраната.

Целта е да бъдат съхранени за поколенията имената на петимата войници от Ново Ботево, загинали във войните – двама в Балканската, двама в Първата световна и един във Втората световна война. Ефрейтор Васил Кавалджиев е починал през 1912 г. в полева болница в село Бекерли, Турция. Редник Никола Божков е убит през 1912 г. край село Караагач, Турция. Редник Йордан Стоев е убит през 1916 г. при село Царевец, община Добричка. През 1918 г. в полева болница в село Чанище, Прилепско, днешна Северна Македония, е починал редник Стефан Колев. Редник Любчо Любчев е убит от куршум през 1944 г. в сражение при село Четирце, Кумановско, днешна Северна Македония.

Тези хора са дали живота си за обединението на България и ние сме длъжни по някакъв начин да отбележим това и да знаем кои са паднали в боевете, за да бъдем днес свободна държава и нация, заяви Георги Атанасов. Той отбеляза, че през 1915 г. са загинали и 13 цивилни жители на селото, които са помагали на българската армия. Границата между България и Румъния тогава е била точно между Ботево, Варненско и Ново Ботево и там са се водили сражения през Първата световна война.

Репортаж на Димитър Узунов и Стефан Калев

https://dobrudjabg.com/novina/pametna-plocha-na-zaginalite-vyv-voinite-shte-byde-otkrita-v-selo-novo-botevo-video-/82067

предишна
  • Стожер
    18° C
    облачно
  • Победа
    18° C
    облачно
  • Карапелит
    18° C
    облачно
  • Овчарово
    18° C
    облачно
  • Ведрина
    18° C
    облачно
следваща
#
#
Нагоре