Осветиха паметна плоча на загинали във войните жители на село Ново Ботево

10.10.2022

 By Pro News Dobrich  08.10.2022  No Comment

Паметна плоча на загинали във войните жители на село Ново Ботево в община Добричка бе тържествено осветена днес. Инициативата за изграждането и поставянето на паметния знак е подета в началото на 2020 година от кметския наместник Георги Атанасов и жители на селището.

Плочата е поставена на стената на кметското наместничество и отдава почит на петима воини, дали живота си в Първата световна, Междусъюзническата и Втората световна война. Ефрейтор Васил Кавалджиев и редник Никола Божков са намерили смъртта си в селища в Турция през 1912 година. Редник Йордан Мирчев Стоев е загинал в добричкото село Царевец през 1916 г., а редник Стефан Колев Колев – през 1918 г. в с. Чанище, Македония. Редник Любчо Миланов Любчев остава завинаги на бойното поле в с. Четирце, Македония, през 1944 г.

На тържественото събитие присъстваха зам.-областният управител на област Добрич Атанас Атанасов, зам.-кметът на Община Добричка Румяна Иванова, Красимир Куртев – гл. експерт по отбранително-мобилизационна подготовка в областната управа, кметът на с. Ведрина Красимира Атанасова, представители на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите, Съюза на офицерите и сержантите от запаса, кметове на близки села, жители и гости на Ново Ботево. Сред тях бе и Коска Янкова от Добрич, потомка на загиналия през 1944 г. Любчо Миланов Любчев.

„Днес, застанали пред паметната плоча на загиналите във войните от село Ново Ботево ние отдаваме почит на тяхната светла памет, но и величаем техния подвиг и саможертва в името на свободата, обединението и бъдещето на нашата страна. Нека този паметен знак бъде завет към по-младите никога да не забравят всеотдайността и саможертвата на загиналите, нека те да бъдат пример за подражание и повод да са горди, че са българи“, изтъкна в словото си Георги Атанасов.

Румяна Иванова прочете поздравителен адрес по повод събитието към жителите на Ново Ботево от кмета на Община Добричка Соня Георгиева. В него се казва: „Освещаването на паметната плоча, посветена на загиналите, е от тези емблематични за община Добричка събития, с които засвидетелстваме не само признание и почит съм достойните мъже, простилите се с живота си, за да я има България. Освещаването е безспорен акт за пребъдването й като общност. Убедена съм, че с този почетен знак в памет за предците ни ние не само съхраняваме историята, ние градим и бъдещето на потомците, на всички, които идват след нас. Градим родовата памет, утвърждаваме националната си идентичност.“

Света литургия и водосвет отслужиха отец Велико Великов от храм „Св. Троица“ в Добрич и отец Прокопи от манастир „Света Марина“.

Изграждането на паметната плоча е осигурено финансово от Министерството на отбраната и Община Добричка. Паметният знак е дело на скулптора Христо Илиев.

https://pronewsdobrich.bg/2022/10/08/osvetiha-pametna-plocha-na-zaginali-vav-voynite-zhiteli-na-selo-novo-botevo/?fbclid=IwAR3EziXlKCTt0NvvtHod3VZ-eLSguRV_cRBk8Dsc_hPZLF4fpPtiVL0zfaw

 

предишна
  • Стожер
    11° C
    облачно
  • Победа
    11° C
    облачно
  • Карапелит
    11° C
    облачно
  • Овчарово
    11° C
    облачно
  • Ведрина
    11° C
    облачно
следваща
#
#
Нагоре