15 години след първата копка ще бъде осветен новият храм в село Ведрина

24.10.2022

 By Pro News Dobrich  22.10.2022  No Comment

15 години след първата копка, в добричкото село Ведрина ще бъде осветен православният храм „Св. Архангел Михаил“. Събитието ще се състои на 30 октомври от 8.30 часа, а литургия ще отслужи Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Това съобщи за Про Нюз Добрич кметът на Ведрина Красимира Атанасова.

Храмът е дългоочакван от жителите на село Ведрина. Първата копка е направена през февруари 2007 година, с благословията на тогавашния митрополит Кирил и по инициатива на християни от селото. Излята е основата, но дейностите са прекратени дотам. Седем години по-късно, през 2014 година, е сключен договор с фирма „Ивстрой-87” ЕООД с управител Йордан Георгиев, която изгражда сградата за два месеца. Направена е външна изолация и външното измазване. Йордан Георгиев пък дарява входната врата за храма.

Кметът Красимира Атанасова посочи, че църквата се гради основно с дарения на хората и средства от ренти на църковни земи, както и с безвъзмезден труд от местни жители. Помага и Община Добричка. Най-големият дарител е Кольо Драгиев.

След прекъсване от 6 години, през февруари 2020 година Красимира Атанасова посетила митрополит Йоан, за да поговорят за храма. Дядо Йоан дошъл в селото да го огледа, а по-късно направил щедро дарение – иконостас.

Сключен е договор с „Костофф” ЕООД с управител Димитър Костов. Фирмата измазва църквата отвътре, поставя теракот, монтира осветлението, боядисва я.

Местни хора казват, че без енергичните действия и настояването на кметицата, църквата нямало да бъде довършена. Красимира Атанасова изказва сърдечна благодарност за благословията и подкрепата на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Благодарна е и на отец Петър Русинов от Добрич, който първи й подава ръка и я насочва как да бъде поставено началото на градежа на храма.

В село Ведрина е имало църква, която се е казвала също Свети Архангел Михаил. Последното кръщене в нея е извършено през 1959 година. След това тя се е разрушила напълно. Новата църква е построена на друго място, в центъра на селото, до училището.

https://pronewsdobrich.bg/2022/10/22/15-godini-sled-parvata-kopka-shte-bade-osveten-noviyat-hram-v-selo-vedrina/?fbclid=IwAR3cnhGZUWLaHKKcAf4GPP5Rj_7wW1_rExyxiWH7PykozFesm0ymrMmhd4o

предишна
  • Стожер
    12° C
    предимно облачно
  • Победа
    12° C
    предимно облачно
  • Карапелит
    12° C
    предимно облачно
  • Овчарово
    12° C
    предимно облачно
  • Ведрина
    12° C
    предимно облачно
следваща
#
#
Нагоре