Кметът на Ведрина: Дано жителите на селото да посещават храма и да са по-сплотени (ВИДЕО)

31.10.2022

 31.10.2022 г. 14:06:03 ч. / ИА Добруджа

Седмица преди деня, в който православната църква почита Свети Архангел Михаил, в добричкото село Ведрина бе осветен храм „Свети Архангел Михаил“. Стотици жители на Ведрина и околните села присъстваха на светата литургия, отслужена от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, заедно със свещеници от добричката епархия.

Сред гостите на освещаването на църквата, бяха кметът на Община Добричка Соня Георгиева и заместниците й Иван Пейчев и Румяна Иванова.

„Храмът е домът Господен. Събранието на Светата църква, в който и да е молитвен дома да е, води до царството Божий. Колкото повече в храма, по-малко проблеми в живота“, заяви в края на службата митрополит Йоан.  Той отбеляза, че Добрич е много важно място в духовния живот на България, а добруджанци са широкоскроени, които правят само добро.

Митрополит Йоан връчи на кмета на селото Красимир Атанасова Почетен знак и благодарствена грамота. Владиката връчи благодарствени грамоти за заслуги за изграждането на храма и на дарителите за святото дело Кольо Драгиев, Петър Марков, Атанас Петров, Мариян Димитров и Георги Капралов.

След службата, на присъстващите беше раздаден курбан за здраве.

 „Много исках жителите на Ведрина да имат свой храм. Благодаря на Бог, че ми даде сила, на митрополит Йоан, че повярва, за да мога да осъществя аз този щастлив миг за всички ведринчани“, каза за медийна група „Добруджа“ кметът Красимира Атанасова. Тя се надява жителите на селото да посещават храма, да бъдат по-сплотени и да вярват. Атанасова благодари на митрополит Йоан за оказаната чест да дойде и да освети храма.

Изграждането на църквата във Ведрина е с петнадесетгодишна история. През 2007 г. е направена първата копка, излети са и основите. След 7 години застой, през 2014 година храмът е построен, а от 2019 година на мен се падна честта да действам за довършването му, каза още Атанасова. Тя припомни, че подобен храм в района около Ведрина, няма.

Миряните ще бъдат посрещани в храма от отец Иван Кръстев, който вчера бе повишен от владиката в сан „протойерей“. „Хората искат да им се служи. Аз съм от старата школа, малко съм поостарял, но все още мога да служа на Господа“, каза отецът. Той уточни, че служби ще има в неделния ден, като за Деня на Свети Архангел Михаил задължително ще има празнична служба.

 Репортаж на Михаил Добромиров и Петър Петров

Виж видеото

https://dobrudjabg.com/novina/kmetyt-na-vedrina-dano-jitelite-na-seloto-da-poseshtavat-hrama-i-da-bydat-po-sploteni-video-/82671

предишна
  • Стожер
    17° C
    облачно
  • Победа
    17° C
    облачно
  • Карапелит
    16° C
    облачно
  • Овчарово
    17° C
    облачно
  • Ведрина
    17° C
    облачно
следваща
#
#
Нагоре