Община Добричка има готовност да кандидатства за финансиране с проект за подмяна на уличното осветление в десет населени места

18.01.2023

 АЛЕКСАНДРА АНТОНОВА

Инж. Румяна Иванова, заместник-кмет „Хуманитарни дейности, европейски проекти, програми и икономическа политика“ в Община Добричка (Пресфото - БТА, снимка: Александра Антонова)

ОБЩИНА ДОБРИЧКА, 

16.01.2023 12:15

Община Добричка има готовност да кандидатства за финансиране по процедура „Подкрепа за енергийно ефективни системи за улично осветление“ по Националния план за възстановяване и устойчивост с проект за подмяна на уличното осветление в десет населени места. Това каза в интервю за БТА инж. Румяна Иванова, заместник-кмет „Хуманитарни дейности, европейски проекти, програми и икономическа политика“.

Проектът е на стойност над 1,1 милиона лева и предвижда подмяна на старите улични лампи с енергоспестяващо LED осветление, внедряване на мерки за енергийна ефективност чрез възобновяеми източници и доставка и монтаж на система за мониторинг, управление и контрол, поясни тя. На ползите от инвестицията ще се радват селата Батово, Бенковски, Дончево, Карапелит, Ловчанци, Одърци, Паскалево, Победа, Стефаново и Стожер, където по данни на ГРАО към 15 декември 2022 година по настоящ адрес са регистрирани малко над 9400 от всички около 23 300 жители на общината.

Община Добричка е била одобрена с този проект по Норвежкия финансов механизъм, но е останала в резервите, а сега има възможност да кандидатства с него по Плана за възстановяване и устойчивост, където е сигурен бенефициент, каза още заместник-кметът. Инж. Иванова обясни, че местната управа има право да актуализира стойността на проекта с до десет процента при запазване на неговия обхват. „Този проект беше подаден през 2020 година, съответно проучването за цени беше направено тогава, а знаете какво се случва в последните години“, допълни тя.

Срокът за подаване на проектното предложение е 30 януари. Въпросът ще бъде разгледан на следващата сесия на Общинския съвет на Община Добричка на 25 януари.

Както БТА писа, в петък Общинският съвет на Добрич даде зелена светлина на местната управа да кандидатства за финансиране по същата процедура с проектно предложение, което предвижда уличното осветление по четири основни пътни артерии в града да бъде подменено с енергоефективно такова.

https://www.bta.bg/bg/news/bulgaria/regional-news/oblast-dobrich/390586-obshtina-dobrichka-ima-gotovnost-da-kandidatstva-za-finansirane-s-proekt-za-podm?fbclid=IwAR2Ts98U6j9IH012lVPqRTH-DK44dvUQM0_jNgXRciHRM_1sN1uios00K2k

предишна
  • Стожер
    10° C
    слаб дъжд
  • Победа
    10° C
    слаб дъжд
  • Карапелит
    9° C
    слаб дъжд
  • Овчарово
    10° C
    слаб дъжд
  • Ведрина
    10° C
    слаб дъжд
следваща
#
#
Нагоре