Добруджа – акцент в документален филм за цар Борис III

07.03.2024

 Екип със сценарист и режисьор Мълвина Господинова, снима документален филм за живота и делото на цар Борис Трети. В края на месец февруари и началото на март т.г. екипът посети град Добрич и община Добричка. Това са местата, където цар Борис Трети е пребивавал най-дълго по време на посещението си в Добруджа на 1 и 2 ноември 1942 г.

  ИА“Добруджа“

Екип със сценарист и режисьор Мълвина Господинова, снима документален филм за живота и делото на цар Борис Трети. Част от снимките представят Царя Обединител при посещението му в Добруджа през ноември 1942 г. и включват кадри от Добрич, община Добричка, Силистра и Балчик. Това е четвърти филм от поредица за царската династия, според историка Мълвина Господинова, член на Царското историческо общество. Документалните три продукции досега представят на екрана у нас и в чужбина княгиня Клементина (майка на цар Фердинанд и благодетелка, вкл. и за част от железниците в България), цар Фердинанд и Н.В. Симеон Втори. Снимани са в България, Австрия, Испания, Франция и САЩ, с помощта на български и чуждестранни асоциации, фондации и спомоществователи. 

В края на месец февруари и началото на март т.г. екипът посети град Добрич и община Добричка. Това са местата, където цар Борис Трети е пребивавал най-дълго по време на посещението си в Добруджа на 1 и 2 ноември 1942 г. В село Дончево, община Добричка, кинодокументалистите заснемаха ж.п. гарата, където царят нощува във вагона на царския влак при единственото си пребиваване в Добруджа като държавен глава на България. По онова време селото вече носи първото си българско име Княз Симеон, в чест на престолонаследника на Царство България и бъдещ цар. На тази гара, строена от италианци след 1910 год., добруджанци посрещат възторжено Царя Обединител, брат му принц Кирил и другите висшочайши гости.

Екипът снима железопътния коловоз, където е бил композиран царският влак и мястото, където ученичката Пенка Лазарова подарява хризантеми на Негово Величество. Кадрите обхващат и чакалнята на гарата, със запазените вътре венециански плочки. Друг интересен обект на намиращата се на 288 метра надморска височина ж. п. гара е чешмата. На тази запазена метална чешма, с лост за помпане на водата, се е бил покачил в 1942 г. младежът Ради Димитров, за да успее да се ръкува с Борис Трети сред огромното множество посрещачи и празнуващи. (Ради Димитров е дядо на Румяна Иванова, настоящ зам.-кмет на общ. Добричка.)

Друг обект на снимачния екип в някогашното село Княз Симеон бе църквата „Св. Георги“, строена през 1934 г. Отец Иван показа особено интересна част в храма – царския престол/трон, намиращ се срещу владишкия престол. Тук на 2 ноември 1942 г. се черкуват цар Борис Трети, брат му принц Кирил и другите гости, преди да се отправят на лов в близката гора, и после да посетят Каварна и Балчик следобяд. В много малко църкви и храмове у нас има подобен царски престол, отбеляза свещеникът.

Интерес за снимачния екип предизвика изложбата, посветена на 130-годишнината от рождението на цар Борис III. Тя е подредена в село Дончево, във фоайето на народно читалище „Напредък – 1942 г.“, основано в годината при посещението на Царя Обединител в Добруджа. Фотосите представят личните гербове на Н.В. Борис III и на Н.В. Симеон II; и проследяват основни моменти от живота на българския монарх – от детството му, участието в Първата световна война, възцаряване на трона, срещи с други владетели, сред българската войска и с обикновени хора, сватбата с царица Йоанна, царското семейство, кончината на царя в края на август 1943 г. Особен акцент в тази фотоекспозиция заемат снимки от възторженото посрещане на Борис III в Добрич. В летописната книга на тогавашната околийска управа царят и брат му принц Кирил се разписват на 1.11.1942 г.. На фасадата на същата сграда (сега тук се помещава  администрацията на общ. Добричка) има паметна плоча с барелеф на Царя Обединител в знак на признателност към заслугите му за възвръщане на Южна Добруджа в пределите на Отечеството.

Кметът Димитър Стоилов на село Дончево разказа пред камерата на снимачния екип за намеренията на общинския кмет Соня Георгиева и ръководство в бъдеще гара Дончево да се превърне и в център с експозиция за преселението на българите през 1940 г. в Добруджа по силата на Крайовския договор. Първоначално след постояването й преди 110 години тя носи името „гара Богданово“, на името на най-близкото село. В продължение на повече от век през тази гара са преминавали българи, румънци, италианци, турци, германци, руснаци, украинци, поляци, чехи, словаци, унгарци и други войници, изселници, туристи и обикновени пътници от Европа и други континенти. От тази гара тръгват няколко туристически маршрута към близките гори, язовир, поляни, извори, чешми и села в региона.

В местното читалище на с. Дончево екипът засне също оригинален военен албум на 19-и пехотен Шуменски на Н. Ц. В. Пр. Симеон Княз Търновски полк „Св. Георги Победоносец“, фотоси в него, по време на физическа подготовка и военната книжка на добруджанеца Димитър Косев в този полк. Полкът е именуван на Негово Царско Височество Престолонаследника (Н. Ц. В. Пр.) – Княз Симеон Търновски, в „Прокламация към нашата възлюблена войска“ от Борис Трети в деня на рождението на бъдещия цар Симеон – 16 юни 1937 г.. Редник Димитър Косев служи в пехотно-оръдейната рота на този полк през 1942-43 г. в Шумен, а във Втората световна война участва в боеве в Югославия, Унгария и Австрия в 1944-45 г. и е носител на ордени и медали. Чифликът, земеделското имение на неговите родители Добра и Ганчо Косеви, е бил съседен с този на семейството на Дора Габе в Генерал-Тошевско.

В НЧ „Напредък – 1942 г.“ документалистите направиха снимки и от албум с Георги Хараламбиев. Бай Георги, известен в региона още и като Доктора (като народен лечител), приветствал госта с „Добре дошъл, господин/гражданино Цар!“. Той напомнил на царя къде са се срещали с тогавашния майор Борис княз Търновски на Добруджанския фронт в 1916 г..  (Георги Хараламбиев е сред първите 9 горяни през 1948-49 г. от някогашното „царско“ село Княз Симеон в Североизточна България и е осъден на затвор за тази си дейност. Той е прадядо по майчина линия на артиста, музикант, преподавател и виртуоз с акордеона Калоян Куманов.) 

Снимачният екип документира и лична шифрована телеграма на офицера за поръчки майор Борис княз Търновски от Добрич, от 23 септември 1916 г. „До Главнокомандуващия на Българската армия в Кюстендил“ за положението на войските и населението на и около Добруджанския фронт. В читалището бяха представени още албумът „130 години в служба на България“ за царската династия у нас и подготвяната за издаване книга „Добруджански записки“, съдържаща историята на село Княз Симеон, преименувано през 1947 г. на Дончево, на добруджанския революционер Димитър Дончев (Доктора), убит от румънските власти в 1931 г..

Кинодокументалистите предвиждат филмът за цар Борис Трети да бъде готов през тази есен. Те подариха на НЧ „Напредък – 1942 г.“ свой предишен филм на DVD. Местното читалище от община Добричка пък подари на гостите и на Н. В. Симеон Втори и царица Маргарита направени от добруджанци оригинални мартеници с естествени материали и багрила.

 

Маргарита Лазарова

Читалищен секретар на НЧ „Напредък – 1942 г.“, с. Дончево, общ. Добричка

 

https://dobrudjabg.com/novina/dobrudja-akcent-v-dokumentalen-film-za-car-boris-iii/94789

 

 

предишна
  • Стожер
    12° C
    облачно
  • Победа
    12° C
    облачно
  • Карапелит
    12° C
    облачно
  • Овчарово
    12° C
    облачно
  • Ведрина
    12° C
    облачно
следваща
#
#
Нагоре